Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Graafwerken en extra vallen om knijtenplaag in Wichelen te voorkomen

do 28 nov. - 5:28

De Vlaamse Waterweg graaft begin volgend jaar twee extra watergeulen in een natuurgebied in Wichelen, aan de Schelde. Zo wordt voorkomen dat knijten zich voortplanten in de lente. In het natuurgebied én bij buurtbewoners worden ook extra knijtenvallen geplaatst. Mensen die aan de Schelde wonen hebben elke lente en zomer last van knijten, een soort kleine mug die voor vervelende beten zorgt.
Kind met jeuk
© Foto: Getty

In de Scheldevallei in Wichelen hebben ze al jarenlang last van knijten, een soort kleine mug. Het insect gedijt perfect in het slib van de Schelde en stilstaande water van het naburige natuurgebied Wijmeers. Er zijn al heel wat maatregelen genomen om de plaag een halt toe te roepen. Langs de Schelde werd een geul gegraven om de stroming op het water te verhogen en het knijten zo moeilijker te maken zich voort te planten. De waterbeheerder heeft nu besloten om begin volgend jaar, nog voor de lente begint, twee extra geulen te graven. 

Extra vallen, ook bij mensen thuis

Er komen niet enkel extra geulen. Het proefproject met knijtenvallen wordt verlengd en uitgebreid. "Er komen twee grote knijtenvallen in het natuurgebied. En aan de overkant van het water gaan we in tuinen van mensen kleinere knijtenvallen plaatsen", zegt Sarah Verhaeghen van de Vlaamse Waterweg. Vorige zomer werden de vallen al uitgetest, op amper twee maanden tijd werden meer dan 80.000 insecten gevangen. Toch kregen nog heel wat mensen muggenbeten.

Drones en vissen 

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) onderzoeken ook welke soorten er zitten en wat er eventueel tegen gedaan kan worden. Daarnaast loopt er ook een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen over vissoorten die graag knijten eten. Zij zouden uitgezet kunnen worden om de insecten op een natuurlijke manier te kunnen bestrijden. Er worden alleszins kosten noch moeite gespaard, eerder werden er al drones ingezet om de knijtenpopulatie te bestuderen

Pas in de lente zekerheid

Knijten planten zich eind februari, begin maart voort. Pas in de lente zal dus duidelijk worden of de bijkomende maatregelen ook echt zullen aanslaan

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet