Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Ignace (42) dankt z'n leven aan AED-toestel

di 22 mei - 10:41

Begin mei krijgt Ignace Vanheule uit Drongen een hartaanval op het minivoetbalveld. Het AED-toestel in de buurt en iemand die het kon gebruiken, hebben hem uiteindelijk gered. Nu gaat hij door het leven met een pacemaker en met geheugenverlies.
© Ignace Vanheule - FB

Je hebt ze wellicht al op veel plaatsen zien hangen: de groene toestellen met daarop de letters AED: externe defibrillatoren. Ze hangen er voor noodgevallen, wanneer iemand een hartstilstand krijgt. En dat ze effectief levensnoodzakelijk zijn, dat bewijst het verhaal van Ignace Van Heule (42) uit Drongen. Hij kreeg begin deze maand een hartstilstand bij het minivoetballen. Daardoor is zijn kortetermijngeheugen aangetast en kreeg hij een pacemaker ingeplant. "Ik heb zowel een hartstilstand als een harti nfarct gehad. En toen ben ik in een coma terechtgekomen. Ik weet er niets meer van. Zelfs de week voor het incident is volledig weg," vertelt Ignace. Na enkele dagen ontwaakt Ignace en kan het revalideren beginnen. "De defibrillator is zich nog wat aan het installeren in mijn lichaam. Het is een beetje aanpassen naar eten en drinken, maar voor de rest gaat het wel."

Kortetermijngeheugen aangetast

We ontmoeten Ignace in het Maria Middelaresziekenhuis in Gent. Hij komt net van een controle bij de arts. Daar moet hij verschillende proeven doen om zijn kortetermijngeheugen te testen. "Bij de vorige testen had ik veel minder hoop. M'n geheugen is nu al beter. Maar vooral het kortetermijngeheugen, het snel kunnen antwoorden op zaken en kunnen verwerken van zaken, dat werkt niet meer optimaal," legt Ignace uit. Het geheugenverlies kan een gevolg zijn van de reanimatie die op zijn lichaam is toegepast. Doorbloeding van belangrijke organen zoals de hersenen, nieren of longen is mogelijk enige tijd niet afdoende geweest. Hierdoor kan zuurstoftekort zijn ontstaan wat weefselschade - bijvoorbeeld hersenschade - tot gevolg kan hebben. 

Nooit bij stilgestaan

Ignace is een gezonde, sportieve kerel van 42 jaar. Hij is een fervent visser en (mini)voetbalt elke week. In het verleden liet hij al enkele keren zijn hart testen en waren de resultaten allemaal goed. Maar toch loopt hij nu dus met een pacemaker rond. "Nooit gedacht, er is nooit aanleiding geweest. Bloedcontroles, hartcontroles waren allemaal goed," vertelt Ignace.

Gelukkig was er een defibrillator in de buurt en iemand die ermee overweg kon, of ik was er niet meer geweest

— Ignace Vanheule

Of er voortekenen waren van een hartaanval -vermoeidheid, pijn in de borststreek, kortademigheid en andere symptomen- is ook niet duidelijk. "Mocht ik in m'n coma gebleven zijn, ik zou het nooit geweten hebben," concludeert Ignace. "Gelukkig was er een AED-toestel in de buurt en iemand die ermee overweg kon, of ik liep hier niet meer rond."

Van 29 mei tot 1 juni 2018 loopt de 'Week van het hartritme'. Op www.mijnhartritme.be vind je er meer informatie over. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet