Joodse gemeenschap krimpt in Gent

woensdag 18 april 2018 - 11:30
De Gentse universiteit was vroeger een aantrekkingspool voor joodse studenten uit het buitenland. Als ze afstudeerden, bleven ze in Gent. Maar nu telt de joodse gemeenschap in Gent nog amper 100 mensen.

Wie aan joden denkt in Gent, herinnert zich vast wel Patisserie Bloch. Tien jaar geleden sloot de zaak. Maar daarnaast is de actieve joodse gemeenschap in Gent minder bekend. Lieve Schacht, museumgids van Kazerne Dossin, kent de joden uit Gent als geen ander: “De gemeenschap is gegroeid in de twintigste eeuw. De joden kwamen uit Polen en Rusland om hier te studeren. Het was toen verboden voor de jongeren om te studeren aan de Russische universiteit, dus als ze geld hadden, kwamen ze naar hier. De mannen studeerden dan voor ingenieur en de vrouwen werden arts.” De joden die hier bleven, waren amper religieus, maar wel traditioneel. “Er is in Gent nooit een chassidische gemeenschap geweest”, zegt Lieve.

"Ze wonen vooral in Antwerpen, Brooklyn, Londen en Jeruzalem."

Lieve Schacht, museumgids van Kazerne Dossin

De joodse gemeenschap van Antwerpen is veel groter dan die van Gent. “Antwerpen heeft historisch altijd een grote joodse gemeenschap gehad. Ze wonen vooral in Antwerpen, Brooklyn, Londen en Jeruzalem. In Gent is het moeilijk om te tellen hoeveel er wonen. De gemeenschap is heel klein, er wonen hier nog geen 100 joden. Er is een mooi monument aan de Lindenlei ter nagedachtenis aan de 60 joden die afgevoerd werden naar Auschwitz. Niet zo lang geleden zijn er bij Bloch ook ‘stolpersteine’ geplaatst. Dat zijn struikelstenen die aan de huizen liggen van mensen die opgepakt zijn tijdens de oorlog.”

Privéhuis

Het joodse leven is gegroepeerd rond grote feesten, die ieder jaar terugkeren. Als er een groot feest is bv. Pesach (Pasen) huren ze een zaal omdat er in Gent géén synagoge is. “Vroeger werd een privéhuis gebruikt als synagoge, maar die was te groot en werd verkocht”, zegt Lieve Schacht.

Lees hier meer over de joodse geschiedenis in Gent.

Voorbeeld van de 'stolpersteine' of struikelstenen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!