Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

KIES 19: Oost-Vlaanderen: wie zijn de stemmenkanonnen en wie is er (niet) verkozen ?

ma 27 mei - 7:49

Ook in Oost-Vlaanderen is Vlaams Belang de grote winnaar van deze verkiezingen. Zowel op Vlaams als federaal niveau gaat de partij fors vooruit met ongeveer 14 procent. N-VA blijft wel de grootste partij maar verliest. Open VLD houdt min of meer stand en is nummer drie. Verlies is er vooral bij CD&V en SP.A. Groen gaat licht vooruit. In Gent wordt het de grootste partij. Voor PVDA zijn het historische verkiezingen geworden. Voor het eerst behaalt de partij een Oost-Vlaamse zetel in het Vlaams en Federaal Parlement.
Stemkanonnen in Oost-Vlaanderen
© Foto: Radio 2

Federale verkiezingen

Alexander De Croo uit Brakel is met grote voorsprong de populairste politicus voor in Oost-Vlaanderen. Hij haalt maar liefst 80.283 voorkeurstemmen in de kamer. Dat is dubbel zoveel als de tweede op de lijst, Barbara Pas van Vlaams Belang uit Dendermonde, met 41.911 voorkeurstemmen. Daarna volgt N-VA-lijsttrekker en nieuwkomer in het federaal parlement Anneleen Van Bossuyt met 37.510 voorkeurstemmen.

 

Top 10 voorkeurstemmen

Tabel federale voorkeurstemmen

Tabel federale voorkeurstemmen

Kamer

Kamer

Verkozenen

5 N-VA’ers, 4 Vlaams Belang’ers, 4 Open VLD’ers, 2 CD&V’ers, 2 SP.A’ers, 2 Groen-politici en 1 PVDA’er zullen de komende 5 jaar de Oost-Vlaamse belangen verdedigen in de Kamer. N-VA heeft 1 zetel minder dan 5 jaar geleden. Vlaams Belang krijgt er 3 bij. CD&V verliest er 2 en SP.A 1. Open VLD en Groen behouden hetzelfde aantal zetels. En PVDA behaalt in de kamer voor het eerst een zetel.

Voor N-VA voert nieuwkomer Anneleen Van Bossuyt uit Gent de Oost-Vlaamse delegatie in de Kamer aan. Burgemeester van Aalst, Christoph D’Haese en Peter Buysrogge uit Sint-Niklaas zijn opnieuw verkozen. Nieuwkomers voor N-VA zijn Kathleen Depoorter uit Evergem en Tomas Roggeman, schepen in Dendermonde. Siegfried Bracke is niet herverkozen. En ook Sarah Smeyers uit Aalst verdwijnt uit het Federaal Parlement, maar zij maakt de overstap naar Vlaanderen.  

Bij Vlaams Belang krijgt lijsttrekker Barbara Pas het gezelschap van nieuwkomers Ortwin Depoortere uit Deinze, Steven Creyelman uit Buggenhout en Pieter Spiegeleer uit Haaltert.

Voor Open VLD trekken, naast De Croo, burgemeester van Berlare, Katja Gabriëls en Egbert Lachaert uit Merelbeke opnieuw naar de Kamer. Ook Gents burgemeester Mathias de Clercq is als lijstduwer verkozen maar neemt dat mandaat niet op, eerste opvolger Robby De Caluwé (burgemeester van Moerbeke-Waas) zal zijn plaats innemen. Het is zijn eerste nationale mandaat. Ine Somers en Carina van Cauter verlaten de Kamer, maar Van Cauter is wel verkozen voor het Vlaams Parlement.

De kopman voor CD&V, Pieter De Crem, blijft in het gezelschap van de Dendermondse Leen Dierick in de Kamer. Zij behoudt haar zetel. Stefaan Vercamer uit Oudenaarde en Vincent Van Peteghem uit De Pinte verliezen hun zitje. Van Peteghem maakt wel de overstap naar Vlaanderen.

Weinig verandering bij Groen. Stefaan Van Hecke en Evita Willaert zijn opnieuw verkozen. Groen scoorde licht beter, maar behoudt twee zetels. .

Voor SP.A zullen Gentenaar Joris Vandenbroucke (die van het Vlaams Parlement komt) en Anja Vanrobaeys uit Erpe-Mere in de Kamer zitten. Oude rot Dirk Van der Maelen uit Geraardsbergen verdwijnt, hij kwam op bij de Europese verkiezingen.

En voor het eerst haalt PVDA een zetel in de Kamer. En die is voor schepen Steven De Vuyst uit Zelzate.

Verliezers

Grootste verliezer is Veli Yüksel uit Gent. Hij maakte de overstap van CD&V naar Open VLD en kreeg er een strijdplaats. Hij raakte niet verkozen. Ook Siegfried Bracke (de lijstduwer voor N-VA) is niet verkozen.

Vlaamse verkiezingen

De Vlaamse verkiezingen leverden de meeste voorkeurstemmen op voor Guy D'haeseleer van Vlaams Belang, met 56.807 voorkeurstemmen. En opvallend op de tweede plaats: Joke Schauvliege van CD&V, die ondanks de perikelen en haar ontslag van enkele maanden geleden, toch nog heel wat stemmen weet binnen te halen: 43.428. Op de derde plaats volgt Matthias Diependaele van N-VA met 38.475. 

Top 10 voorkeurstemmen

Vlaamse voorkeurstemmen

Vlaamse voorkeurstemmen

Vlaams Parlement

Vlaams Parlement

Verkozenen

In het Vlaams parlement zijn er 27 zetels voor Oost-Vlaanderen. N-VA en Vlaams Belang hebben er nu elk 6, maar N-VA heeft er 3 verloren, terwijl Vlaams Belang er 4 bij krijgt. Open VLD en CD&V eindigen op elk 4 zetels. Beide partijen verliezen er wel eentje in het Vlaams parlement. Groen wint een zetel, en heeft er nu 3. SP.A heeft er ook 3, maar da's 1 minder dan 5 jaar geleden. En PVDA zit voor het eerst in het Vlaams Parlement met 1 zetel.

Voor N-VA zijn Matthias Diependaele uit Zottegem, Elke Sleurs uit Gent, Koen Daniels uit Sint-Gillis-Waas, Marius Meremans uit Dendermonde en Andries Gryffroy uit Melle opnieuw verkozen. En ze krijgen gezelschap van Sarah Smeyers uit Aalst, die overkomt van het federaal parlement. Helga Stevens maakte de overstap van Europees naar Vlaams, maar is niet verkozen.

Guy D'haeseleer van Vlaams Belang neemt 5 nieuwkomers mee naar het Vlaams Parlement : stadsgenoot Ilse Malfroot, Adeline Blancquaert en Johan Deckmyn uit Gent, Kristof Slagmulder uit Denderleeuw en Filip Brusselmans uit Stekene. Ortwin De Poortere maakt de overstap naar het Federaal Parlement.

Bij Open VLD hebben Jean-Jacques de Gucht, schepen in Aalst, en ouderdomsdeken Herman De Croo opnieuw een zitje. De Croo was lijstduwer en raakte verkozen met ruim 18.000 voorkeurstemmen. Hij zal de eed afleggen, maar belooft later zijn zitje door te geven aan eerste opvolger Freya Saeys. Ook de Gentse Stephanie D'Hose en Carina Van Cauter uit Herzele, zitten in het Vlaams Parlement voor de liberalen.

Joke Schauvlieghe en Robrecht Bothuyne voeren opnieuw de CD&V-delegatie aan. En er zijn ook 2 nieuwe kamerleden voor de partij : Vincent Van Petegem (komt van Federaal Parlement) en Maaike De Rudder, burgemeester van Sint-Gillis-Waas.  

De 3 zetels voor Groen zijn voor Björn Rzoska, Elisabeth Meuleman en kersvers parlementslid Mieke Schauvliege.

Bij SP.A is lijsttrekker Conner Rousseau het nieuwe gezicht in het Vlaams Parlement. Freya Van den Bossche en Kurt De Loor zijn er ook opnieuw bij. Joris Vandenbroucke verdwijnt uit het Vlaamse halfrond, en gaat nu in de Kamer zitten.  

En ook in het Vlaams Parlement haalt PVDA 1 zetel binnen. Het is Tom De Meester die naar Brussel trekt.

Verliezers

N-VA verliest de meeste Oost-Vlaamse verkozenen. De partij levert drie zitjes in. Sabine Vermeulen, Ingeborg De Meulemeester en Marina Van Eetvelde zetelen niet langer. Helga Stevens uit Gent hoopte na haar Europees avontuur op een zitje in het Vlaams Parlement, maar dat feest gaat door de tegenvallende resultaten van N-VA niet door.

Verlies is er ook voor Open VLD, de liberalen moeten het met een zetel minder stellen. Freya Saeys leek haar postje daardoor te verliezen, maar wordt zo goed als zeker opgevist als opvolger wanneer Herman De Croo definitief met politiek pensioen gaat. Bij CD&V is er een geen plaats meer voor Valerie Taeldeman uit Maldegem.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet