Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

KIES19: Ik kan niet gaan stemmen, wat nu?

wo 22 mei - 0:50

Wie op 26 mei niet kan gaan stemmen heeft heel wat mogelijkheden om toch z'n stem uit te brengen. Zo kan je je stem doorgeven via een volmacht, stemmen per brief vanuit het buitenland of langsgaan bij een ambassade wanneer je in het buitenland verblijft.
Stemhokje

Verkiezingen zijn in België een verplicht nummer aangezien er stemplicht geldt in ons land. Zo moeten Belgen die ziek zijn, op het werk vastzitten of in het buitenland zijn ook gaan stemmen. Gelukkig bestaan er heel wat uitzonderingen om toch op een legale manier je burgerplicht te vervullen!

Ik geef een volmacht aan iemand

Je kan iemand laten stemmen in jouw plaats, dan geef je een volmacht. Hier zijn wel wat regels aan verbonden. Chantal Neirinckx van de Dienst Burgerzaken van Gent legt uit hoe dat werkt: "Je moet bewijzen dat je afwezigheid op de stemming verantwoord is." Zo'n bewijs kan bijvoorbeeld een doktersbriefje of een attest van de werkgever zijn. Indien je je afwezigheid niet kunt staven met een officieel attest, moet je goedkeuring vragen aan de gemeente waar je woont. "Dit laatste geldt ook voor mensen die tijdelijk in het buitenland verblijven, zij moeten een bewijs voorleggen van hun reis bij de Dienst Burgerzaken van de gemeente", zegt Chantal.

Ik stem per brief

Wanneer je in het buitenland woont, kan je je stem doorgeven per brief. Dan krijg je vanaf 2 mei een hele reeks documenten toegestuurd die je moet terugsturen in de bijgevoegde retouromslag. En dat doe je best zo snel mogelijk want de documenten moeten voor 26 mei in België aankomen.

Ik ga langs bij de ambassade

Een andere manier om je stem te laten gelden vanuit het buitenland is door langs te gaan naar de ambassade. Overal ter wereld worden er namelijk kiesbureaus ingericht in de verschillende ambassades. Ook in Kopenhagen in Denemarken is dat zo. Ines Machielsen uit Gent leidt daar alles in goede banen en legt uit: "In februari wordt iedereen aangeschreven en de geïnteresseerden kunnen doorgeven of ze zullen komen stemmen." Zo weet de ambassade hoeveel kiezers ze mogen verwachten en kunnen ze alles voorbereiden. "Wij verwachten hier in Kopenhagen 150 mensen die persoonlijk komen stemmen via de ambassade." 

In het buitenland nu al stemmen

De verkiezingsdag vindt er niet plaats op 26 mei, maar al op 22 mei tussen 13 uur en 21 uur (lokale tijd). Er wordt nog niet digitaal gestemd in die ambassades, maar dus met potlood en papier. De stemmen worden na het sluiten van het bureau geteld in de ambassade zelf. Daarna beginnen de stemmen aan een lange reis, ze worden eerst verzameld in een centraal centrum in het buitenland alvorens ze samen naar Brussel gestuurd worden. Zo worden de stemmen van de Noord-Europese landen verzameld in Warschau in Polen voor ze naar Brussel gestuurd worden.

Ik ga toch niet gaan stemmen

Voor alle Belgen geldt stemplicht, degenen die niet gaan stemmen kunnen veroordeeld worden of kunnen zich aan een boete tot 80 euro verwachten. De voorzitter van het stembureau maakt een lijst op met de afwezige stemmers, maar in de praktijk krijgt eigenlijk niemand een boete want de lijst wordt al na een tijdje vernietigd. Afwezige bijzitters, tellers of voorzitters worden wél vervolgd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet