Leer je buren kennen met een quote

donderdag 14 maart 2019 - 14:28
Laurens Bervoets
Er wordt op ramen geschreven in Sint-Amandsberg.
Foto: Radio 2
In Sint-Amandsberg worden huizen opgefleurd met zinnen op de ramen. Dat is voor het buurtproject ‘Entree Entree’. De bedoeling van dit project is dat inwoners elkaar beter leren kennen.

Ongeveer 50 huizen rond de Heilig Hartkerk in Sint-Amandsberg krijgen een zin op het raam geschreven. Barbara Callewaert heeft in samenwerking met het August Vermeylenfonds het buurtproject ‘Entree Entree’ opgestart. Zij koos de zinnen die op de ramen geschreven zijn.

Typemachine

Om te beginnen, interviewde Barbara inwoners die wilden meewerken. Ze typte dat interview uit met een typemachine en bezorgde het als brief aan de bewoners. Uit elke brief, uit elk interview, koos Barbara één zin die de persoon of het huishouden typeerde.

Elk huis heeft zo zijn eigen zin. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben waar ik mag zijn’ of ‘Ik maak altijd een portie te veel, zodat ze het kan meenemen naar haar werk’. Ook grappige zinnen zijn soms te vinden in de straten rond de Heilig Hartkerk. Huizen met ‘Eten laat je nooit in de steek, seks misschien wel’ en ‘Wie steekt er hier een wortel in mijn poep?’ kan je nu bezichtigen in Sint-Amandsberg.

(lees verder onder de foto)

Foto: Radio 2

Eenzaamheid

Barbara Callewaert wil vooral mensen verbinden. “Het is de bedoeling dat je de mens achter de gevel leert kennen”, zegt ze. Ze hoopt vooral dat mensen elkaar meer begroeten op straat. Zo wil ze de eenzaamheid in de buurt tegengaan. “Het is positief voor de wijk”, zegt buurtbewoner Danny.

Het project viel al in de prijzen, in Nederland. Daar bood het een antwoord op “Hoe zorgen we ervoor dat buurtbewoners elkaar vaker ontmoeten?”. Wie alle zinnen eens wil gaan zoeken, kan vanaf 14 maart rond de Heilig Hartkerk in Sint-Amandsberg gaan wandelen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!