Lynn Van Royen is jongste master Filmfestival Oostende

donderdag 25 april 2019 - 14:37
Marie Reynaert
Het nieuwe gezicht van het dertiende Filmfestival Oostende is bekend, de 29-jarige Lynn Van Royen is hierbij ook de jongste master ooit. Als overkoepelend thema kiest ze voor "vrouwen". De opener van het filmfestival is "The best of Dorien B", een film van Anke Blondé.

Het jaarlijkse filmfestival van Oostende staat dit jaar in het teken van vrouwen. Lynn Van Royen is de nieuwe "master", zij selecteert films waarin een vrouw de hoofdrol speelt of de film regisseert. "Met het thema vrouwen, bedoel ik vrouwen die in het leven staan en bepaalde keuzes moeten maken. Vrouwen die tegenslagen omzetten in kracht", zegt ze. 

Lynn is vooral bekend uit series zoals "Beau séjour", "De luizenmoeder" en "De dag". De eerste twee filmtitels die ze al koos zijn: "Juno" en "Hidden figures", films met sterke vrouwelijke hoofdrollen.

Mijn voorgangers zijn altijd grote voorbeelden geweest voor mij.

Actrice Lynn Van Royen

In de wolken

De nieuwe master moest niet lang twijfelen toen ze het aanbod kreeg: "de eerste vijf minuten had ik een kleine paniekaanval, maar daarna was ik enthousiast. Het is toch wel een grote eer als je zoiets aangeboden krijgt", zegt Lynn. "Voorgangers, als Matteo Simoni, Wim Opbrouck en Kevin Janssens, zijn altijd grote voorbeelden geweest voor mij en het besef dat ik nu in dezelfde voetsporen mag treden is zo fantastisch."

Vrouwelijke regisseur

Elk jaar is er een openingsfilm, dit jaar is dat "The best of Dorien B", een tragikomedie van regisseuse Anke Blondé. Kim Snauwaert speelt hierin de hoofdrol en ook Jelle Debeule krijg je te zien. De film gaat over een 37-jarige vrouw met een zorgeloos leventje, tot dat leventje plots overhoop wordt gegooid. 

Het filmfestival gaat dit jaar door van 6 tot en met 14 september. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!