Nederlands dictee voor anderstaligen in Gent. "Ik vergeet nooit meer hoe je trans-Atlantische schrijft"

donderdag 12 december 2019 - 21:56
Jurgen Eeckhout
Winnares Claudia
Foto: Jürgen Eeckhout
Claudia heeft zo pas het groot Dictee NT2 gewonnen. Het dictee werd in Gent gehouden voor mensen van wie Nederlands niet hun moedertaal is. De winnares, een Roemeense vrouw, maakte op een tekst van 200 woorden slechts 13 foutjes. “Ik had dit totaal niet verwacht. Ik ben toch wat boos voor de domme foutjes die ik gemaakt heb”, reageert ze.

Het CVO Gent organiseerde dit jaar voor het eerst een groot dictee voor zijn cursisten, naar het voorbeeld van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Alle deelnemers waren dus anderstaligen die nog maar enkele jaren Nederlands leren.

Gemiddeld 44 fouten

Ruim 200 leerlingen namen deel aan de preselecties, 25 finalisten mochten uiteindelijk deelnemen aan de finale. De tekst was aartsmoeilijk, maar gemiddeld werden maar 44 fouten gemaakt. In totaal kwam dat op 1099 fouten. "De meeste woorden waren gemakkelijk, maar sommige woorden kende ik volledig niet, dus soms heb een woord niet kunnen opschrijven", zegt Mohammed die nog maar twee jaar Nederlands studeert.

Sterke winnares

Winnares Claudia studeert nog maar goed een jaar Nederlands, maar doet dat erg fanatiek. “Ik ben er elke dag mee bezig. Ik lees ook heel veel. Ik had dit echt niet verwacht. Toch ben ik een beetje boos op mezelf, want ik heb toch domme foutjes gemaakt. Trans-Atlantisch, een van de woorden die ik fout heb geschreven, zal ik bijvoorbeeld nooit meer vergeten”, lacht ze. Ze mag nu een jaar de wisselbeker bij zich houden.

Adjunct-directeur Peter Peyskens is erg tevreden over de wedstrijd. "Het is een heel gewoon dictee, maar ook heel speciaal. Stel je voor dat je een dictee moet schrijven in het Zweeds nadat je die taal één jaar kent. Een helse opdracht." Als het van hem afhangt, komt er volgend jaar een nieuwe editie, liefst tegen andere CVO-scholen.

Sommige moeilijke woorden kende ik wel zoals "onafhankelijk" en "middeleeuwse stad"

Alina
Tekst
Spandoek

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!