Nieuw in Gent: joggen langs SMAK-kunstwerken met gids

donderdag 11 juli 2019 - 19:18
Ward Schouppe
Het SMAK is te klein
Foto: Radio 2
In Gent kan je langs verschillende kunstwerken uit het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) joggen met een gids die je er uitleg over geeft. Het project 'Artrun' komt er omdat het SMAK 20 jaar wordt. Doorheen heel de stad hanger er affiches met werken die normaal gezien niet vertoond worden, omdat ze in het depot van het museum zitten. Het SMAK pleit het hele jaar voor een groter museum onder de noemer 'Het SMAK is te klein' en doet dat door met acties buiten de museummuren te treden.

Het SMAK wil graag een groter museum zodat de hele collectie tentoongesteld kan worden. Het museum heeft nu een grote overzichtstentoonstelling met zo'n 200 werken maar voor meer dan 2.500 andere kunstwerken is er in de exporuimte geen plaats. Zij worden bewaard in het depot. Omdat het museum dit jaar 20 wordt én dat op een leuke manier wil vieren, treedt ze met die niet-tentoongestelde werken naar buiten op verschillende manieren. 

Affiches doorheen heel de stad

De meest opvallende actie van 'Het SMAK is te klein' is de affichecampagne. Handelaars en gewone Gentenaars kunnen het SMAK contacteren met de vraag om een werk tentoon te stellen. Ze krijgen dan een affiche toegestuurd met daarop één van de 2.500 depotwerken. Die worden aan een raam gehangen, goed zichtbaar. Zo duikt er overal in de Gentse binnenstad kunst op. 

Artrun

Heel veel mensen houden halt bij de kunstwerken en bekijken ze even, maar sommigen willen er ook meer over weten. Het SMAK heeft daarom de handen in elkaar geslagen met vzw Amarant. Ze komen met een nieuw concept: joggen langs verschillende SMAK-kunstwerken mét een gids. Tijdens de jogging doen de lopers zo'n 10 werken aan waarover ze uitleg krijgen door een kenner. Afsluiten doen ze met een aperitief in het stadscentrum. Een twintigtal deelnemers probeerden het uit en reageerden erg enthousiast.

Een aantal lopers

"Ik houd van kunst én van joggen dus voor mij is het echt het beste van twee werelden. Ik kom ook graag in het SMAK en nu zie ik dingen die ik daar niet kan zien", vertelt een man al joggend. "Mijn moeder heeft me last-minute gevraagd om mee te gaan en ik heb toegezegd. Ik vind het echt tof, je komt op plaatsen die je niet kent en waar je geen kunst verwacht", getuigt een andere deelneemster. Het tempo van de artrun wordt bewust laag gehouden zodat iedereen mee kan én er is ook EHBO, water en zonnecrème voorzien. "Je moet wel uitkijken waar je loopt want een stad is natuurlijk geen Finse piste", lacht gids Kathleen Vermeulen. Zij combineert het lopen met de gepaste kunstuitleg. "Fysiek lastig is het niet maar het is soms wel moeilijk om mijn concentratie te bewaren en geen dingen te vergeten". SMAK en Amarant gaan door met het concept. Mensen kunnen apart of in groep inschrijven, ook sportclubs zijn welkom. Inschrijven kan via katleen@amarant.be. 

Openhuisdag in Oost-Vlaanderen

Het SMAK heeft intussen ook kunstwerken opgesteld uit het depot bij vijf Radio 2 luisteraars thuis in heel Oost-Vlaanderen. Die werken kan je zondag 14/07 uitzonderlijk bezoeken. Er hangen er in Maldegem, Eeklo, Gent, Kwaremont en Denderbelle. Inschrijven is wel nodig en kan via de website van het SMAK. De locaties zijn door het SMAK en Radio 2 zorgvuldig uitgekozen. De uitgeleende werken blijven er een maand lang staan. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!