Ninove krijgt zijn deel uit het Vlaamse Denderfonds: "we gaan de samenlevingsuitdagingen aanpakken"

zondag 8 december 2019 - 19:52
Els Van Heuverzwyn
Minister van Samenleven Bart Somers bracht zijn eerste officiële bezoek aan Ninove. Hij had het 1 miljoen euro mee dat Ninove krijgt uit het Denderfonds. Dat bevat vier miljoen voor de vier steden in de Denderstreek die het geld nodig hebben om samenlevingsproblemen aan te pakken. 

Minister van samenleven Bart Somers bracht één miljoen euro mee naar Ninove. Dat is het bedrag dat de stad krijgt uit het Denderfonds. Daarin zit vier miljoen euro waarmee vier Oost-Vlaamse steden in de Denderstreek overlastproblemen kunnen aanpakken. Het gaat om Denderleeuw, Geraardsbergen, Zottegem, en Ninove. Omdat die steden dicht bij Brussel liggen, komen er ook grootstedelijke problemen uit de hoofdstad overwaaien. Het gaat dan vooral om migratie, armoedebestrijding en veiligheid. De steden in de Denderstreek vragen al jarenlang meer financiële middelen.

Meer blauw in de wijken

Ninove wil onder meer 5 tot 8 bijkomende wijkagenten in dienst nemen. Er komen ook extra buurtwerkers bij en maatschappelijk werkers zouden meer de straat op gaan. Op die manier zouden mogelijke problemen sneller gedetecteerd moeten worden.

"Maatschappelijke werkers zullen niet meer achter hun bureau werken maar op locatie. Zo kan je problemen effectief detecteren en de juiste hulpverlening aanbieden", zegt burgemeester Tania De Jonge van Ninove (Open VLD). Naast de inzet van meer politie, bekijkt Ninove ook hoe bijvoorbeeld hulp bij huiswerk tot sociale mobiliteit kan leiden.

Vlaams minister van integratie Bart Somers (Open VLD): "Ninove doe dat op een verstandige manier. Duidelijk lijnen trekken. Maar er ook voor zorgen dat niemand achter blijft. Ninove zit in de schaduw van Brussel en wordt geconfronteerd met een instroom van mensen met een soms zwakker profiel."

In Ninove staat uiterst rechts electoraal sterk. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, werd Forza Ninove van Guy D'haeseleer de grootste partij, dat is de lokale afdeling van Vlaams Belang. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!