Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Onderzoek Gent en Antwerpen: plantenextract doodt kankercellen

ma 16 jul. - 3:51

Neuroblastoom is een kanker die veel voorkomt bij jonge kinderen. Die is heel agressief en dikwijls niet weg te krijgen met chemotherapie. Een extract van de Indische plant Withania Somnifera kan door biologische roest de kankercellen klein krijgen, zo toont experimenten bij muizen. En dat is een wetenschappelijke doorbraak.

Meer dan de helft van de patiënten met neuroblastoom is jonger dan 2 jaar. Heel dikwijls is die kankervorm resistent is voor chemotherapie. Waar chemo normaal kwaadaardige cellen doodt, blijven de tumoren bij neuroblastoom dan wel bestaan en groeien. 

Onderzoekers van de Gentse universiteit, het Vlaams instituut voor Biotechnologie, en de Universiteit Antwerpen gingen aan de slag met de Indische plant Withania Somnifera. Dat is een plant waarvan de wortels en bladeren al duizenden jaren gebruikt worden in de Indische traditionele geneeskunde. Een extract wordt gebruikt tegen zweren en tumoren.

Tom Vanden Berghe (VIB-UGent): "Extracten van planten, maar ook van schimmels en van mariene organismen, vormen een belangrijke bron om scheikundige structuren te identificeren die als geneesmiddel kunnen worden toegepast. De traditionele geneeskunde is vaak gebaseerd op eeuwenlange praktijken die mogelijk kunnen leiden tot nieuwe types van geneesmiddelen". 

Hoe werkt het?

Tumoren hebben voedsel nodig om te groeien, en ijzer is daar één bestanddeel van. Vroeger werd al geprobeerd om het ijzer uit de tumor te verwijderen, maar dat bracht geen afdoende resultaat. Met het plantenextract zijn de onderzoekers in Gent en Antwerpen erin geslaagd bij muizen de tumoren weg te "roesten". Het plantenextract zet een soort biologisch roestproces in gang. Dat wordt ook 'ferroptose' genoemd, een term die verwijst naar een ijzer-gedreven oxidatie-reactie van de membranen van kankercellen, die deze cellen snel laat afsterven. Tijdens hun experimenten op muizen bleek dat de meeste dieren niet hervielen. 

Het is dan ook een wetenschappelijk doorbraak, omdat de bevindingen belangrijke perspectieven bieden voor een verbeterde neuroblastoom-behandeling, maar ook voor andere kankers die resistent zijn voor chemotherapie.

Het is nog geen medische doorbraak, want er zijn nog vele jaren onderzoek en experimenten nodig vóór het onderzoek kan beginnen naar medisch gebruik. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet