Oost-Vlaanderen: dé fietsprovincie bij uitstek

vrijdag 15 februari 2019 - 08:58
Amelie Outters
De Oost-Vlaming kruipt opvallend vaker op de fiets dan mensen uit andere provincies. Dat blijkt uit de resultaten van de FietsTelWeek die werd gehouden van 24 tot 30 september.

Er is een enorme toename van fietsers in Oost-Vlaanderen. Vooral tijdens de ochtend- en avondspits. De schoolgaande jeugd kiest steeds vaker voor de fiets, maar ook voor woon-werk verkeer wordt alsmaar meer op de fiets gestapt. Maar ook op andere momenten van de dag waren er in de FietsTelWeek van 2018 meer fietsers dan de voorbije jaren. 

Oost-Vlaanderen aan de top

In Oost-Vlaanderen telden de telpunten gemiddeld 118 fietsers per uur in de ochtendspits. Ter vergelijking: in Limburg zijn dat er maar 17, in West-Vlaanderen 23 en in Antwerpen 92. Gelijkaardige cijfers zijn ook voelbaar in de avondspits en overdag. "De cijfers van Oost-Vlaanderen springen er echt wel uit," zegt Jan Vermeulen van Fietsberaad. "De concentratie bevindt zich natuurlijk wel rond de steden. Hoe stedelijker, hoe meer er gefietst wordt."

Op bepaalde plaatsen is het aantal fietsen heel fel gestegen. Jan Vermeulen: "Langs de R4 in Gent bijvoorbeeld, daar waren in 2016 nog 30.000 fietsers. Nu waren dat er 38.000! Dat is een toename van 25%." Bij andere telpunten in Gent was er zelfs een stijging van 66%.

Meer infrastructuur = meer fietsers

Volgens Vermeulen komt de stijging vooral doordat Gent heel fel geïnvesteerd heeft in fietsinfrastructuur. "Elke nieuwe fietsinfrastructuur brengt meer fietsers met zich mee. En dat is zeker niet alleen in Gent! Ook in Deinze of Lokeren zie je dat, bijvoorbeeld. Plaatsen waar fietsbruggen en -tunnels worden gerealiseerd, daar komen plots duizenden extra fietsers per dag tevoorschijn. Bepaalde investeringen lonen dus wel echt." Fietsberaad wil dan ook benadrukken dat het belangrijk is om te blijven investeren in fietsinfrastructuur.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!