Oudenaarde wint prestigieuze Europese bloemenwedstrijd

maandag 30 september 2019 - 07:00
Sarie Rooms
bloemenkorven
Foto: stad Oudenaarde
De stad Oudenaarde heeft goud gewonnen op de Europese groenwedstrijd Entente Florale Europe. In juli werd Oudenaarde nog bezocht door een jury die bekeek wat de stad allemaal verwezenlijkt heeft op vlak van groen en leefmilieu. De prijs kan een enorme troef zijn voor het toerisme in de stad.

Samen met het Waals-Brabantse Waver vertegenwoordigde Oudenaarde ons land op de Europese groenwedstrijd Entente Florale Europe. Tijdens het bezoek van de jury werd Oudenaarde beoordeeld op tien criteria, waaronder bebloeminglandschap, natuureducatie en participatie. De stad scoorde telkens meer dan 85 punten. "Dit mooie resultaat is een teken dat we goed bezig zijn en motiveert ons om in toekomst te blijven inzetten op groen en duurzaamheid", reageert schepen van Openbare Werken John Adam (Open VLD).

"Het is niet van vandaag op gisteren dat we dit gerealiseerd hebben", vult burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester (Open VLD) aan. "We besteden heel veel aandacht aan groen in de stad en we willen een duurzame stad worden. Dat is een investering van vele jaren waar we nu erkenning voor krijgen. We zijn daar uiteraard bijzonder gelukkig mee."

Trots Oudenaarde

"In 1970 zei men over Oudenaarde dat het een schone slaapster was", zegt een inwoner van de stad Oudenaarde. "Maar sindsdien is er veel veranderd, dankzij het bestuur, medewerkers van de stad en de bewoners. Het is een bloemenstad geworden en ik vind dat persoonlijk zeer mooi."

"Ik ben eigenlijk van Gent, maar mijn hart ligt nu in Oudenaarde", vertelt een passant op de Markt van Oudenaarde. "De stad heeft veel te bieden. Ze onderhouden hun park heel goed, er is een mooie geschiedenis met gerestaureerde gebouwen. Oudenaarde is een voorbeeld voor veel andere steden en gemeenten."

"Het is echt een leuke omgeving om te wonen", vertelt een andere inwoonster. "De markt is vernieuwd, stadskernvernieuwing, het onderhoud van het groen, enzovoort. Oudenaarde doet veel voor zijn inwoners. Ik ben er zeker van dat ze de prijs verdiend hebben en dat de groendienst veel doet om van Oudenaarde een groene stad te maken."

Trots Vlaanderen

De wedstrijd wil de aandacht vestigen op het belang van een groene omgeving voor de levenskwaliteit in woonwijken en steden. Oudenaarde werd in december vorig jaar door de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) ook al verkozen tot Groen- en Bloemengemeente 2019. Daardoor kon de stad Vlaanderen vertegenwoordigen bij de Europese groenwedstrijd Entente Florale Europe.

Binnenkort nodigt de stad ook heel wat groendiensten uit van andere steden en gemeenten in Vlaanderen om hun groenprojecten te tonen.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!