Paard van Troje sluit dan toch niet

woensdag 12 juni 2019 - 12:29
Sarie Rooms
Paard Van Troje sluit
Foto: Facebookpagina Paard Van Troje
De iconische Gentse boekenwinkel 'Paard van Troje' gaat toch niet sluiten. Nu blijkt dat het om de campagne 'WinkelHier' gaat van UNIZO. De ondernemingsvereniging wil iedereen aanzetten om bij lokale winkels te shoppen.

Sinds woensdagochtend hangt op de etalage van de winkel de boodschap ‘Wij stoppen. Bedankt voor alle jaren’. Heel wat Gentenaars keken verbaasd toen ze deze voormiddag voor de boekenwinkel stonden. Daarop kwamen reacties van ongenoegen en droefheid.

Koop meer bij lokale handelaars

Het is de ondernemersvereniging UNIZO die vandaag de campagne 'WinkelHier' lanceerde. Daarmee willen ze consumenten sensibiliseren om bij lokale handelaars te kopen. Handelaars voelen namelijk meer en meer de druk van online winkels zoals bol.com. In onze provincie is er de voorbije 10 jaar een daling van het aantal lokale handelaars. Vooral het aantal voedingswinkels en kledingwinkels is verminderd. 

"We organiseren de actie vandaag in vijf grootsteden, waaronder Gent", zegt directeur van UNIZO Jos Vermeiren. "De campagne is erop gericht om de consument te sensibiliseren richting lokale economie. We merkten bij het aankondigen van sluitingen dat er honderden reacties binnenkwamen. Het heeft dus echt effect op mensen."

Shockeffect

Zaakvoerder van Paard van Troje, Bart Van Aken kreeg heel wat trieste reacties toen voorbijgangers de boodschap zagen. "Het shockeffect is groter bij mensen die het vanzelfsprekend vinden en wij zijn dat niet", vertelt hij. "Daarom koos UNIZO ook voor mijn zaak. Het is een bewustmakingscampagne dat je meer lokaal moet kopen. Dus ga gewoon eens naar je lokale bakker, slager of boekhandel."

De grootste concurrentie van de lokale handels is online verkoop, maar dat ziet Bart niet zitten. "Ik zou nooit online verkopen. We hebben nu een website en daar staat op 'We zijn een offline winkel, gerund door levende boekenmensen' en daar blijf ik bij."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!