Ponton asielzoekers Gentse haven 2 maanden later open dan gepland

vrijdag 13 december 2019 - 16:15
Geert Houck
Het Reno ponton in de Gentse haven
Foto: Belga
Door technische problemen is de opening van het drijvend opvangcentrum in de Gentse haven met zeker twee maanden uitgesteld. Normaal zouden er maandag 250 asielzoekers hun intrek nemen. Een tegenvaller voor Fedasil, de overheidsdienst die de opvang van asielzoekers organiseert.

Het ponton Reno legt voor de tweede maal aan in de Gentse haven. In 2016 en 2017 werden er al asielzoekers opgevangen, in de nasleep van de asielcrisis van 2015. Fedasil huurt het van een Nederlandse firma, omdat het aantal asielaanvragen weer de hoogte is ingegaan. Het was de bedoeling om er vanaf maandag 250 mensen onder te brengen. Maar dat blijkt nu niet te lukken.

Onverwachte problemen

"Er zijn een aantal technische problemen opgedoken, die niet meteen kunnen verholpen worden", zegt Mieke Candaele van Fedasil. "We hebben vastgesteld dat er problemen zijn met de elektriciteit op het ponton, waardoor het onmogelijk wordt om er op korte termijn mensen op te vangen."

Streep door de rekening

Voor Fedasil is dit een serieuze domper. "We vrezen dat de werken al snel zowat twee maanden in beslag zullen nemen. Vermoedelijk kunnen pas eind februari de eerste bewoners er opgevangen worden. Dit is een streep door onze rekening, want we hadden deze opvangplaats voorzien in onze planning. We moeten snel op zoek naar andere oplossingen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!