Prijzen Oost-Vlaamse ziekenhuizen in de middenmoot

woensdag 5 december 2018 - 11:01
Tom De Decker
De CM klaagt in haar jaarlijkse Ziekenhuisbarometer de hoge ereloonsupplementen aan die eenpersoonskamers tegenwoordig zo duur maken. Om dat te illustreren, heeft het ziekenfonds de kosten voor 5 soorten ingrepen in het ziekenhuis in kaart gebracht.

Per ziekenhuis geeft de mutualiteit aan hoeveel patiënten er moeten betalen, zowel in een eenpersoonskamer als in een kamer voor twee of meer personen. In de kostprijs die de CM aangeeft, zijn opgenomen: de remgelden, ereloonsupplementen en andere kosten zoals kamer- en materiaalsupplementen. De CM geeft ook aan dat een "duur" ziekenhuis niet per se staat voor een betere zorgkwaliteit (en vice versa).

"In sommige gevallen komt een ziekenhuis hoger uit qua prijs omdat het bijvoorbeeld voornamelijk patiënten behandelt die extra vatbaar zijn voor complicaties", meldt de CM. "Maar in andere gevallen is er geen enkele rechtvaardiging of sociaal nut die de kostprijs verklaart."

De Oost-Vlaamse ziekenhuizen bevinden zich in het midden van het peloton. Over het algemeen zijn de Antwerpse en Brusselse ziekenhuizen duurder. Binnen onze provincie zijn zowel het duurste als het goedkoopste ziekenhuis in Gent te vinden. Het duurste is het UZ, het goedkoopste Sint-Lucas. Voor meer info kan je terecht bij de collega's van VRTNWS.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!