"Straatwijs" is een nieuwe Gentse krant voor en door daklozen

vrijdag 11 oktober 2019 - 15:40
Amelie Outters
De eerste editie van Straatwijs
Foto: Radio 2
Er komt een nieuwe krant in Gent: "Straatwijs". Dat is een gratis krant voor dak- en thuislozen, maar ook andere Gentenaars kunnen er iets aan hebben. De krant wordt geschreven door Gentenaars die zelf een tijd dakloos geweest zijn en door mensen die op dit moment nog altijd op straat leven.

De krant kwam er op initiatief van Jenzy en Frank, twee daklozen. Het idee is ontstaan toen Jenzy werd geïnterviewd voor een krantenartikel over de lockers voor daklozen. Jenzy was uiteindelijk heel tevreden met het artikel en wilde graag nog vaker informatie geven aan mensen. Dat zette Jenzy en Frankie aan het denken... En nu is de eerste editie van ‘Straatwijs’ een feit. 

Meer zelfvertrouwen

De auteurs worden ondersteund door het team straathoekwerk van de Stad Gent, door het journalistencollectief Sonderland en door de vzw Enchanté. De eerste redactievergaderingen verliepen wat onwennig, maar volgens de straathoekwerkers van de Stad Gent groeide het zelfvertrouwen bij de (voormalige) dak- en thuislozen zienderogen. Ook dakloze Stefaan bevestigt dat: "Ik heb meer lef, mijn sociaal netwerk is groter. En ik durf nu vragen naar een voorafbetaalde koffie van Enchanté."

De allereerste editie van Straatwijs wordt vanaf 17 oktober 2019 over heel Gent verspreid, naar aanleiding van de Dag tegen Armoede.  Vanaf dan zal de gratis straatkant vier keer per jaar verschijnen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!