Turkse cartoon wint Eurokartoenale Kruishoutem

maandag 22 april 2019 - 12:20
Els Van Heuverzwyn
winnende cartoon Eurokartoenale Kruisem
ECC Kruishoutem
Een cartoon van de Turkse kunstenaar Dogan Arslan heeft de Eurokartoenale in Kruishoutem gewonnen. Ruim 2.700 cartoons werden ingestuurd voor de tweejaarlijkse wedstrijd, en die moesten allemaal te maken hebben met het thema 'De Muur'. Die mocht in al haar facetten aan bod komen in de cartoons of spotprenten, die op een soms grappige manier commentaar of kritiek geven op de actualiteit.

De tweejaarlijkse Eurokartoenale was al aan haar 22ste editie toe, en hoort tot de absolute wereldtop. Vandaar ook de grote belangstelling: ruim 2.700 inzendingen van bijna 1.000 cartoonisten uit 87 landen, en dat is een record. Elke keer opnieuw wordt aan cartoonisten gevraagd rond een thema te werken, dat zorgvuldig wordt uitgekozen, universeel is en allesbehalve vanzelfsprekend.

"De Muur"

Het thema dit jaar was "De Muur" in al haar facetten. Er kwamen cartoons binnen met onder meer grensmuren, beperkingen in vrijheid, muren tussen mensen en sociale media.

De inzending van de Turkse cartoonist Dogan Arslan kwam als beste uit de wedstrijd. Zoals de foto bovenaan toont, tekende hij een oneindige muur,  waarmee hij de uitzichtloosheid aankaart van het vluchtelingenprobleem. Dogan Arslan:"Heel wat vluchtelingen lopen tegen de muur, soms gaat het om een echte grensmuur, maar héél vaak worden ze ook geconfronteerd met absurde regeltjes en onbegrip. Ze worden letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd’. Net omdat de tekening het actuele vluchtelingenprobleem aankaart, koos de internationale jury deze cartoon als beste. Arslan krijgt 1.800 euro en een trofee.

Belgische winnaar


De beste Belgische cartoon is van de Gentse Herwig Beyaert uit Mariakerke. Hij is architect en dus geen professionele cartoonist. Vooral in wedstrijden zie je dat veel cartoonisten en karikaturisten tekenen als vrijetijdsbesteding, zegt Saskia Gheysens van het ECC in Kruisem: "De meeste deelnemers verdienen niet hun brood met hun cartoons, tenzij ze heel veel wedstrijden winnen".

Lees verder onder de foto

cartoon van Herwig Beyaert

Op de cartoon van Herwig Beyaert zie je een muur die bestaat uit de cijfers 1 en 0, uit een binair stelsel dus. En je ziet iemand in de woestijn rond die muur gaan. Als beste Belg krijgt Gentenaar Beyaert 900 euro, en natuurlijk een eervolle vermelding.

Een selectie van de beste 150 cartoons wordt nog tot 30 juni tentoongesteld in het Europees Cartoon Centrum van Kruisem. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!