Vanaf nu geen vervuilende auto's meer in Gent

dinsdag 10 december 2019 - 06:30
Sandra Stacius
uitlaat
Vanaf 1 januari 2020 geldt in Gent de lage emissiezone(LEZ). Dat betekent dat je de stad niet meer binnen mag met een vervuilende wagen, tenzij je betaalt. De lage emissiezone geldt voor het deel binnen de stadsring. De stad wil de luchtkwaliteit verbeteren en wil in de eerste plaats vervuilende auto’s uit het straatbeeld. Die stoten volgens de stad te veel roet uit en dat is ongezond.

De lage emissiezone geldt voor iedereen die de binnenstad binnen wil inrijden. Voor de bewoners zijn er flankerende, sociale maatregelen. Zo heeft de stad de inwoners de kans gegeven om hun vervuilende wagen te laten slopen. Wie dat deed, kreeg een slooppremie tot 1500 euro. Ook zijn er taxicheques en goedkopere tarieven om een auto te delen of het openbaar vervoer te nemen.

Dag- of jaarpas

Voor iedereen geldt het principe: vervuilende wagens mogen de stad niet binnen, tenzij je betaalt. Sterk vervuilende auto's kunnen nog binnen met een dagpas. Jaarlijks kunnen bestuurders van een vervuilende wagen 8 dagpassen kopen. Minder vervuilende auto's kunnen de stad nog blijven inrijden, maar moeten een jaarlijks bedrag tot 440 euro betalen.  

Controle voor iedereen

Vanaf 1 januari 2020 wordt iedereen gecontroleerd die de stad binnenkomt. Zes vaste camera’s scannen de nummerplaten en zo wordt gekeken of je al dan niet met een vervuilende auto rijdt. Midden volgend jaar komen er nog eens negen extra camera’s. De stad is ook van plan mobiele, verplaatsbare camera's te plaatsen. Die worden geplaatst in straten waar er veel sluipverkeer is. Als je in januari met een vervuilende auto binnenrijdt en je wordt gescand, dan krijg je een brief waarin staat dat je een overtreding beging. Pas in februari worden de boetes uitgeschreven en die kunnen oplopen tot 150 euro.  

Wil je weten of je Gent nog met je wagen binnen mag, kijk dan hier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!