Verwarring in Assenede: Oesterputbrug of Oosterputbrug?

woensdag 5 december 2018 - 12:03
Sarie Rooms
De Oesterputbrug in Boekhoute
Foto: Waymarking
In Boekhoute bij Assenede is er verwarring over de naam van een brug. Onlangs werd die brug heraangelegd en sindsdien is het niet meer duidelijk wat de juiste benaming ervan is. Is het nu de 'Oesterputbrug' of de 'Oosterputbrug'?

In de volksmond

Vroeger heette de brug 'Oesterputbrug', maar de Vlaamse Waterweg maakte er 'Oosterputbrug' van. En dat is niet naar de zin van de inwoners, die zich op hun historisch hart getrapt voelen. Tot aan de werken van de brug in Boekhoute stond er een bord met de naam 'Oesterputbrug'. Dat was altijd de naam die de Boekhoutenaren in de mond namen. Maar in de communicatie vanuit de gemeente en de Vlaamse Overheid naar inwoners toe, dook de naam 'Oosterputbrug' ineens op. Daardoor ontstond er verwarring over de benaming.

Koppige boekhoutenaren

De Boekhoutenaren bleven de brug echter de 'Oesterputbrug' noemen in plaats van de 'Oosterputbrug'. De overheid verweet de inwoners daarop dat ze koppig waren en de foute benaming gebruikten, maar uit opgedoken documenten blijkt nu dat ze niet fout zaten. Via de heemkundige vereniging werd een document teruggevonden uit 1554 waaruit blijkt dat er op die plaats vroeger een 'hauster put' of een oesterput was. Dat is een put waar vroeger oesters werden verzameld om ze vet te laten worden. Dat is het bewijs dat het de authentieke benaming is.

Typfoutje met grote gevolgen

Daarnaast dook er nog een tweede document op uit 1949, dat afkomstig was van het Ministerie van Openbare Werken. In dat document begon ineens de benaming 'Oosterputbrug' op te duiken, maar dat bleek om een typfout te gaan.

Wat is het nu?

Officieel heet de brug dankzij de typfout nog steeds 'Oosterputbrug', maar de gemeente diende nu een aanvraag in bij de Vlaamse Overheid om de officiële benaming terug om te dopen tot de 'Oesterputbrug'. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!