Wat brengt het bestuursakkoord in Aalst?

donderdag 6 december 2018 - 17:03
Sarie Rooms
markt Aalst
Eindelijk is er een stadsbestuur in Aalst. Christophe D'Haese van N-VA volgt zichzelf op als burgemeester. Na meer dan zeven weken onderhandelen vormt hij nu en coalitie met CD&V en OpenVLD. D'Haese is blij dat hij opnieuw burgemeester is. We bekijken wat er zal gebeuren en hadden ook een telefoongesprek met D'Haese.

Coalitie

Het is zover, er is een nieuw bestuur in Aalst. Burgemeester D'Haese van N-VA heeft een akkoord met CD&V en OpenVLD. Het nieuwe bestuur heeft een ruime meerderheid maar komt er wel pas na moeilijke en lange onderhandelingen. N-VA won de verkiezingen in Aalst, CD&V en OpenVLD werden dan weer kleiner en moesten dus meer toegeven. De oppositie in Aalst bestaat voor de helft uit Vlaams Belang, dat na de verkiezingen de tweede grootste werd in Aalst. "Ook met die stem heeft het nieuwe bestuur rekening gehouden", zegt burgemeester D'Haese. "Er is heel wat aandacht in het akkoord op vlak van veiligheid en migratie. We willen een veilige stad zijn waar mensen zich welkom voelen. Maar er is vooral geluisterd naar het signaal dat onze kiezer ons gegeven heeft."

Akkoord

Het bestuursakkoord focust zich vooral op veiligheid. De Aalsterse binnenring, de zogenaamde Wallenring, blijft tweerichtingsverkeer. Dat heeft de nieuwe schepen van mobiliteit Jean Jacques De Gucht aangekondigd. Dat belangrijke onderdeel van het mobiliteitsplan van zijn voorganger Dylan Casaer verdwijnt dus. De Gucht heeft wel een plan klaar met buurtparkings en randparkings. "Ik heb het voorrecht gehad om zes jaar lang burgemeester te zijn van een ongelofelijk charmante stad. Die stad zit straalt nu een goeie vibe uit die we willen verderzetten met een degelijk bestuursakkoord. En dat akkoord zal ik overal gaan verdedigen samen met mijn twee coalitiegenoten."

Welke gemeenten moeten nog een akkoord krijgen?

In Ninove haalde het extreemrechtse Forza Ninove een monsterscore, maar niemand wil er met de partij samenwerken. En ook in Denderleeuw is er nog geen nieuw bestuur. Een ander groot plan van de schepen is een park waar nu het Esplanadeplein ligt en daaronder een auto en fietsparking met ook elektrische laadpalen.

  

Beluister het volledige studiogesprek van deze ochtend in Start Je Dag

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!