Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Over de bloemen en de bijtjes: honing

wo 8 feb. - 6:55

Luisteraar Silke vraagt zich af wat het verschil is tussen gewone honing en bio-honing. Want honing is toch een natuurproduct en de bijen kiezen toch zelf op welke bloemen ze gaan zitten? En waarom
honing

Luisteraar Silke vraagt zich af wat het verschil is tussen gewone honing en bio-honing. Want honing is toch een natuurproduct en de bijen kiezen toch zelf op welke bloemen ze gaan zitten? En waarom is het prijsverschil tussen de verschillende merken en soorten honing zo groot?

Het meeste van de honing die wij invoeren komt uit China, maar ook landen als Argentinië, Mexico of India zijn grote exporteurs. Net zoals bij wijn of koffie wordt honing ingedeeld in een smaak- of kleurenpalet.

Honing is een natuurproduct en kan, naargelang de seizoenen anders proeven. Maar grote merken willen graag steeds dezelfde smaak en daarom mengen ze volgens dat palet verschillende soorten honing bij elkaar.

Er is op zich geen smaakverschil tussen bio-honing en gewone honing. Honing dat het certificaat bio krijgt moet aan een aantal eisen voldoen.

• Bijen mogen alleen nectar verzamelen in gebieden waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, minimaal zeven kilometer van industrie of verkeer
• Eventuele bijenziektes bestrijdt de imker uitsluitend met natuurlijke middelen - etherische olieën bijvoorbeeld.
• Bijen leven 's winters niet van suikerwater maar enkel en alleen van hun eigen honing.
• Ze wonen en werken in bijenkasten uit natuurlijke materialen met raten van zuivere bijenwas.

Omdat België zeer dichtbevolkt is, is het zo goed als onmogelijk om het certificaat bio te krijgen. Onze bio-honing komt daarom altijd uit het buitenland.

Aan honing mag niks toegevoegd zijn. Gebeurt dat wel, zoals toevoeging van glucosesiroop, dan mag het etiket niet meer vermelden dat het honing is. Maar wel bijvoorbeeld: smeerpasta met honing.

Als je wilt weten of je zuivere honing zonder water hebt, laat je een druppel op een bord vallen. Blijft die als een platgedrukte honingknikker liggen, dan is alles OK. Loopt hij uit elkaar, dan kan je je wenkbrauwen beginnen te fronsen.

Prijzen

Prijzen van honing kunnen nogal variëren. Koop je je honing bij een lokale imker, reken dan op 10 euro per kg. Dat is de richtprijs die de Koninklijke Vlaamse Imkersbond voorop stelt. In de supermarkt vind je honing die iets goedkoper is.

Kijk ook eens naar Manuka-honing. Dat is de nieuwste hit in honingland. Het is honing met sterk antibacteriële eigenschappen, afkomstig uit de Manukaplant, uit Nieuw Zeeland. Je gebruikt hem best niet voor in de thee, daar is hij met 35 euro per kg nogal duur voor…

Lees meer:
Manuka Honing
Koninklijke Vlaamse Imkersbond

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet