Let op met openbare wifi-netwerken

zondag 29 december 2019 - 12:04
free wifi
Op het internet surfen met je smartphone, is tegenwoordig niet zonder gevaar. Want niet elk openbaar wifi-netwerk is veilig. "De inspecteur" geeft tips om veilig te surfen.

Als je op straat loopt, op café gaat, of ergens blijft logeren: overal kom je wel ergens een wifi-netwerk tegen. Dat gratis internet is wel handig, maar het is niet altijd veilig.

Een openbaar wifi netwerk wordt soms door hackers gebouwd met als enige doel de gegevens van de gebruikers te stelen. Ze bouwen een netwerk na en als jij er op inlogt, bestaat de kans dat je bestolen wordt. 

Als jij je bijvoorbeeld inlogt op je Facebook-pagina of je bekijkt je e-mails, dan kunnen ze meekijken en je wachtwoorden zien. Op die manier is het poepsimpel om je gegevens te stelen. 

Let op, dit geldt niet alleen voor openbare wifi-netwerken in het buitenland, ook hier in België vermijd je ze beter.

Tips

 • Gebruik liever je databundel en maak verbinding met je 4G-verbinding, die is wél veilig. Maar let wel op voor de eventuele extra kosten.
   
 • Vermijd wifi-netwerken die volledig open zijn. Probeer eerst de netwerken waarbij je nog een wachtwoord moet invullen. 
   
 • Heeft het wifi-netwerk de naam 'Free Wifi' en niet de naam van het hotel of restaurant, dan moet er ook zeker een alarmbelletje afgaan.
   
 • Zorg dat je toestellen de laatste beveiligingsupdates hebben. 
   
 • Doe betalingen met een kaart en niet  met je smartphone en scan niet elke QR-code zomaar. Ook die codes kunnen nagemaakt worden en virussen bevatten.
   
 • Installeer een datablocker. Veel mensen gebruiken een usb-poort op de luchthaven of in een treinstation om hun telefoon op te laden, maar zo loop je ook het risico om virussen of malware te downloaden. De datablocker gaat letterlijk alle data blokkeren, er kunnen geen gegevens ongewild op je telefoon worden geïnstalleerd en er kunnen geen gegevens je telefoon verlaten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!