North Sea Chefs doen oproep aan voedingssector: "Ook minder populaire vissoorten moeten gegeten worden"

vrijdag 23 augustus 2019 - 11:09
Onder de koepel North Sea Chefs ijveren Belgische en Nederlands topchefs intussen al 10 jaar om op en duurzame manier om te gaan met vis. Oprichters Filip Claeys en Rudi Van Beylen lanceren nu een nieuw project, 'Zero Bijcatch.' Ze stellen hun expertise ten dienste van de voedingssector om ook de minder populaire vissoorten aan de man te brengen.

"Een heel groot deel van wat in de netten van onze vissers komt, wordt terug gegooid in de zee of wordt verwerkt tot vismeel, omdat er geen markt voor is. In onze Vlaamse cultuur eten we maar een paar vissen. Er wordt heel veel gevangen, maar een klein deel wordt maar geconsumeerd. In Spanje bijvoorbeeld wordt elke vis gebruikt die daar gevangen wordt. Elke vis heeft er z’n identiteit, koks en de gewone man weten wat ze ermee moeten doen. En dus eten ze ook alles wat er gevangen wordt."  

"Van hondshaai zit bijvoorbeeld jaarlijks zo'n 650 ton in de netten, maar het is geen populaire vis. Er wordt dus heel veel niet van verhandeld, vissers noemen het daarom het onkruid van de zee."

Nieuw project: "Zero bijcatch"

De NorthSeaChefs willen een markt creëren voor al deze niet-verhandelde vis en de bijvangst. "We lanceren een nieuw project, 'Zero Bijcatch'. We willen de voedingssector warm maken om voedingswaren te maken met vis die weinig gegeten wordt. Want het is niet meer van deze tijd dat we zoveel voeding weggooien."

"Wij promoten al veel vissoorten, maar met promotie alleen geraken we er niet. We willen onze kennis met de bedrijven delen, zodat zij er verder mee aan de slag kunnen."

Meer informatie vind je op de website van North Sea Chefs, contact opnemen kan via info@northseachefs.be.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!