
de inspecteur
Prijzenoorlog in de supermarkten: goeie zaak?
di 8 apr. - 6:10

Tegenwoordig gooien onze supermarkten met kortingen. En als consument denk je dan: dat is een goeie zaak want ik moet minder betalen aan de kassa. Maar zo’n prijsdaling heeft ook wel wat nadelen.
Boodschappen
We stonden afgelopen weekend weer met z’n honderdduizenden aan te schuiven in onze Belgische supermarkten. En je hebt het misschien ook gelezen in de krant: de prijzen zouden de laatste tijd wat gedaald zijn door de komst van Albert Heijn.
Inspecteur Decaluwé ging dit weekend winkelen bij Delhaize, Albert Heijn en Colruyt in Sint-Truiden.

Prijsverschil
Tussen sommige producten is er een duidelijk prijsverschil. Zo is een kilo witloof in Albert Heijn veel duurder dan bij Delhaize of Colruyt. En is een komkommer dan weer zoveel goedkoper bij Albert Heijn en Colruyt.
Maar heel raar: sommige producten verschillen amper in prijs. Bijvoorbeeld een diepvriespizza of een pakje spaghetti.
De reden daarvoor is dat elke supermarktketen je met bepaalde promoties probeert te lokken. Bepaalde producten zijn dus echt goedkoop, maar andere producten moeten die korting dan weer compenseren.
En dus zie je dat het ene product goedkoper is bij Colruyt, en het andere dan weer bij Albert Heijn of Delhaize. Je korting hangt dus af van het product dat je koopt. Albert Heijn is dus voor sommige producten een nieuwe goedkope speler, maar zeker niet voor allemaal. Albert Heijn heeft dus een beetje onterecht een goedkoop imago.
Volgens professor marketing Gino Vanossel dragen Aldi en Lidl trouwens meer verantwoordelijkheid voor de prijsdalingen in onze supermarkten dan Albert Heijn. Zeker nu dat die supermarkten ook veel meer verse kwaliteitsproducten verkopen.
Colruyt: laagste prijs
Als je naar de totaalprijs op de kastickets kijkt, dan kan je bij deze vergelijking het goedkoopst winkelen in de Colruyt. Maar het hangt er dus wel vanaf welke producten je koopt.
Volgens professor Gino Vanossel van Vlerick, kan je er globaal wel van uitgaan dat Colruyt nog altijd de goedkoopste supermarkt is. Maar als je daar echt zeker van wil zijn en je hebt voldoende tijd, dan kan je best eens zelf prijzen gaan vergelijken voor de producten die jij vaak koopt.
Delhaize: duurder?
Sommige producten verkoopt Delhaize duurder dan hun concurrenten. Denken we maar aan het prijsverschil in de komkommers. Daar zijn verschillende reden voor. Ten eerste is er op sommige producten soms een kwaliteitsverschil. De ene komkommer is de andere niet.
Maar vaak kan een Colruyt of een andere discountsupermarkt merkproducten goedkoper inkopen. Zij krijgen soms betere aankoopprijzen. Delhaize heeft zo een tijdje Unilever-producten uit haar supermarkt verbannen om dit aan te vechten.
Daarnaast verkoopt Delhaize ook veel producten van lokale producenten of boeren. En die zijn vaak duurder dan producten uit het buitenland.
Tot slot investeert Delhaize ook veel meer dan Colruyt in haar winkels en in de winkelbeleving. En zoiets kost natuurlijk ook extra geld.
Drie nadelen
Een prijzenslag tussen onze supermarkten is goed voor onze portemonnee. Wij betalen allemaal minder aan de kassa. Maar op lange termijn zijn er drie grote nadelen voor de consument:
1) Kwaliteitsvermindering
Als supermarkten producten goedkoper aanbieden, dan wordt er vaak op de kwaliteit bespaard. Dat is niet zo voor producten van multinationals. Coca-Cola zal haar recept niet veranderen door een prijzenslag en ook je fles Heinz Ketchup zal niet anders smaken.
Maar kleine bedrijven van bij ons, vaak boeren en familiebedrijven, zullen wel hinder ondervinden door zo’n prijzenslag. Zij moeten steeds meer hun productiekosten drukken waardoor er soms minder garnalen in je garnaalsla zullen zitten of minder balletjes in je balletjes met tomatensaus.
En dus moet je weten als consument dat als jij altijd kiest voor het goedkoopste product, je waarschijnlijk ook minder kwaliteit op je bord krijgt. Je betaalt dus misschien wel minder voor je kippensalade maar er zit ook maar amper kip in.
Er is ook minder budget voor vernieuwing en onderzoek als we allemaal massaal discountproducten kopen.
Supermarkten maken het nog eens extra moeilijk voor onze bedrijven door hen extra kosten aan te rekenen zoals het kopen van schapruimte.
2) Vermindering van aanbod
Lokale producenten kunnen door zo’n prijzenslag hun hoofd moeilijk boven water houden. Zij gaan vaak failliet omdat ze niet meer met de multinationals kunnen concurreren. En dat zorgt ervoor dat jij als consument minder keuze hebt in de supermarkt.
Ook is het zo dat zelfstandige supermarkten zoals Carrefour express, AD Delhaize en Spar moeilijker kunnen concurreren met de grote supermarktketens en failliet gaan. En zo moet jij steeds verder gaan rijden naar de dichtstbijzijnde winkel.
3) Werkloosheid
Door de besparingsdruk, gaan Belgische bedrijven ook steeds minder mensen in dienst kunnen nemen voor hetzelfde werk. En zo kan het dat onze economie door zo’n prijzenslag in een deflatie terecht komt.
En dat is zeer nefast voor onze tewerkstelling. En als steeds minder mensen aan het werk zijn, dan daalt ook de koopkracht. Waardoor ook andere sectoren in de problemen kunnen komen. Bijvoorbeeld de media.
OPROEP
’t Is dus soms een vergiftigd geschenk, die lage prijzen in de supermarkten. Want je betaalt wel minder, maar je krijgt ook minder aanbod en vooral een lagere kwaliteit.
Om maar te zwijgen van al die bedrijven van bij ons – familiebedrijven vaak – die door die prijzenslag echt in de problemen.
Heb je er zelf ervaring mee? Laat dan zeker van je horen via inspecteurdecaluwe@radio2.be