De bossen in de Vallei van de Zwarte Beek - Beringen

zaterdag 30 oktober 2021 - 06:00
Foto Wim Dirckx
Kom het grootste natuurgebied van Natuurpunt ontdekken; de Vallei van de Zwarte Beek rond Beringen, in de provincie Limburg. Het is ook één van de meest waardevolle beekvalleien van Vlaanderen. Vanuit het bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel (Beringen) vertrekken allerlei wandeltochten, een avontuurlijk plankenpad en een prikkelpad. Extreme variatie, van een zompnatte venige beekvallei tot de kurkdroge zanderige stuifduinen op de heide, daar staat de Vallei van de Zwarte Beek voor bekend.

In de bovenstroom slingert de beek over het militair domein “Kamp van Beverlo”. Hier heeft ze haar natuurlijke meandering behouden. Daarom voelt een zeldzame vissoort als de beekprik zich hier zeker in zijn sas.

De beekvallei gaat geleidelijk over in het grote heidegebied: natte heide met vennen en droge heide met stuifduinen. Slechts enkele soorten planten en dieren zijn bestand tegen de grote temperatuurschommelingen, enorme droogte en zeer dynamische zandverstuivingen. Tussen buntgras, ruig haarmos en heidespurrie jagen zandloopkevers op kleine insecten. Tapuiten, piepers en leeuweriken trachten op hun beurt de snelle spurters te verschalken.

Vertrekpunt

Bezoekerscentrum De Watersnip, Grauwe Steenstraat 7 bus 2, 3582 Koersel-Beringen (voor gps geef Fonteintjestraat in en volg de pijlen naar het bezoekerscentrum). 

Praktische info

6.8 km – gele route  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!