De Maten - Diepenbeek

zaterdag 30 oktober 2021 - 06:00
Diepenbekerbos - De Maten
Foto Natuurpunt
Natuurgebied De Maten, in de provincie Limburg, tussen Genk en Hasselt, is een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. De wandelroutes lopen tussen de heide en langs vijvers met wuivende rietkragen.

Het natuurgebied maakt deel uit van vijvercomplex De Wijers. Met een beetje geluk zie je via de kijkwanden een roerdomp.

De naam Maten is verwant met het Engelse "meadows". Het gebied maakt net als Kiewit en het Munsterbos, deel uit van De Wijers, een vijvercomplex op de overgang van het Kempens Plateau naar de Demervallei.

Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten. Al in de middeleeuwen legde men reeksen van vijvers aan via eenvoudige dwarsdijken in de vallei. De overloop van de ene vijver vormt tegelijk de toevoer voor de volgende vijver.

Voor de vijvers in De Maten werd de Stiemerbeekvallei meermaals afgedamd. Naarmate de viskweek intensiever werd in de eerste helft van de twintigste eeuw, kregen vele vijvers aparte op- en aflaten. In De Maten vind je nog een mix van beide systemen. De waterhuishouding is er dan ook een ingewikkeld onderdeel van het beheer van een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen.

Vertrekpunt

Havenlaan Diepenbeek, parking de Pengel.

Als je van de Universiteitslaan komt direct over het sas van Diepenbeek links af en dan wat verder langs het kanaal rijden.

Als je van de Hasseltweg (N75) komt, aan het kruispunt/rode lichten nabij de school van Bokrijk richting het sas van Diepenbeek.

Praktische informatie

1,2 km – groene wandeling 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!