Kesterheide - Gooik

zaterdag 30 oktober 2021 - 06:00
Foto Natuurpunt
Kesterheide in Gooik is de groene parel van het Pajottenland. Een baken van 112 meter boven het landschap! Je geniet er van broekbossen, uitgesproken voorjaarsflora en kleinschalige akkers waar akkervogels thuis zijn.

De Kesterheide ligt op een getuigenheuvel van ijzerzandsteen. Hier leefden lang geleden al Neanderthalers en Kelten. De heuvel is een baken en herkenningspunt in het glooiende landschap. Omdat hij deels bebost is, is het uitzicht beperkt. Aan de IJzeren Man, een meetpunt voor hoogtebepaling, heb je wel een prachtig zicht op Brussel en de parochiekerkjes van enkele omliggende dorpen zoals Leerbeek, Kester en verderop Heikruis. Wie goed zoekt, kan het Atomium zien in de verte!
 
Het projectgebied van Natuurpunt bestaat uit drie grote delen met elk een eigen karakter, gescheiden door de steenweg Ninove-Halle. Ten noorden ervan ligt Lombergveld met het Lombergbos, waar plattelandscentrum Paddenbroek op aansluit, ten zuiden van de steenweg ligt de top van de Kesterheide. Nog zuidelijker ligt een geïsoleerde beekvallei met bos (Den Daal). In totaal beheert Natuurpunt hier ongeveer 30 hectare natuur.

Vertrekpunt

Plattelandscentrum Paddenbroek – Paddenbroekstraat 12, Gooik 

Praktische info

Lengte: 8 km – rode wandeling  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!