Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 spits

radio2 spits

Vogelkenner Begijn Le Bleu: “Bij windkracht 10 houdt het vliegen op”

ma 21 feb. - 4:44

Bij hevig stormweer zoals nu met Eunice en Franklin, belanden er vaak uitgeputte vogels op het strand. Er vallen ook gevleugelde slachtoffers landinwaarts. Vogelkenner Begijn Le Bleu: “Bij windkracht 10 houdt het vliegen gewoon op voor vogels. Een lichtgewicht zoals een koolmeesje zal het al sneller opgeven dan een ooievaar.”
© Belga

Niet alleen vliegtuigen, maar dus ook vogels komen in de problemen bij hoge windsnelheden. “Zeker als de wind aanhoudt zoals de voorbije dagen, vallen er slachtoffers: niet zozeer door de wind maar door uitputting en gebrek aan voedsel omdat ze niet meer kunnen jagen”, legt Begijn Le Bleu uit. “De onervaren, jonge vogels eerst. Bepaalde uilensoorten kunnen ook niet goed tegen vocht, zoals de kerkuil. Een jonge kerkuil in volle opleiding zou zich door dit noodweer wel eens kunnen laten verrassen.”

Via ultrasone geluiden horen ze de storm een paar dagen op voorhand naderen

— Begijn Le Bleu

Met zesde zintuig horen ze storm aankomen

Vogels hebben nochtans een zesde zintuig. “Via ultrasone geluiden horen ze de storm een paar dagen op voorhand naderen. Dan zal je vogels, zwaluwen bijvoorbeeld, meer voedsel zien opnemen.” Zo bereiden ze zich voor op de storm. Je zal ook geen vogels vinden in open landschappen tijdens een storm. “Een ooievaar zal beschutting zoeken op plaatsen waar de wind wordt gebroken. Ze zullen zich gaan wegsteken achter paaltjes, laag bij de grond gaan zitten of schuilen in bomen.”

Waarom vogels niet uit bomen worden geblazen

Schuilen in bomen? Is dat niet gevaarlijk? Worden vogels niet gewoon uit bomen geblazen door de wind? “Neen”, begint Begijn Le Bleu gepassioneerd zijn uitleg. “De takken van de boom wiegen mee met de wind. Dankzij hun vernuftige poten met scherpe nagels, klemmen vogels zich vast aan een tak op een manier alsof er secondelijm mee gemoeid is. Ze geraken er onmogelijk van los, tenzij ze beslissen om weg te vliegen.”

Stormweer ook uitgelezen kans om vogels waar te nemen die je anders nooit aan wal ziet

— Begijn Le Bleu

Stormdagen ook hoogdagen voor vogelkijkers

“Sommige vogels zijn geboren voor de storm. De Noorse pijlstormvogel bijvoorbeeld. Die leeft pas op bij stormweer en kan dus heel wat windkracht aan. Je mag het gerust een wonder der natuur noemen want het is niet eens zo een grote vogel,” zegt een enthousiaste Begijn. “Trouwens, stormweer lokt niet alleen stormjagers naar de kust maar ook vogelaars. Bepaalde vogels die je normaalgezien alleen op zee kan waarnemen, worden ineens naar de kust geblazen. Stormen zoals Eunice en Franklin vormen dus een uitgelezen kans op eindelijk eens vogels te zien die we anders nooit kunnen waarnemen.” Elk nadeel heeft zo zijn voordeel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet