Afval opruimen op zee moet een nieuwe hype worden

dinsdag 21 mei 2019 - 19:33
Michaël Janart
Boot op het strand van Oostende met opschrift Keep the ocean clean
Foto: Radio 2
In Oostende werd gisteren "Van plastiek tot elektriek" voorgesteld. Een samenwerking van twee bedrijven uit de regio Oostende, die de plastieksoep uit waterwegen vanuit de buurt wil omzetten in energie én meteen de jongeren wil sensibiliseren. 

Rommel oprapen op de bermen en op het strand was al populair, nu moet rommel oprapen op waterwegen ook populair worden, vinden de twee bedrijven. En dat bij voorkeur voor de waterwegen uitmonden in zee, zodat je de rommel nog kan tegenhouden. Dat gebeurt met roeiboten van The Outsider Coast. Dat is een bedrijf uit Nieuwpoort met vestiging in Oostende. Dat afval wordt al op de boot gescheiden opgehaald in drie vuilnisbakken en wordt dan verbrand door een ander bedrijf uit Oostende.

Biostoom

Dat bedrijf verbrandt afval en zet de hitte om in stoom die dan wordt omgezet in elektriciteit. Natuurlijk wordt er met "Van plastiek tot elektriek" ook gemikt op scholen, jeugdbewegingen en andere groepen jongeren, vertelt Geert Uytterhoeven van The Outsider Coast: "We hebben eigenlijk drie vuilnisbakken voorzien op elke boot: eentje voor de PMD, omdat dat eigenlijk een fractie is die we heel veel tegenkomen, eentje voor de restafval en eentje voor de niet brandbare zaken, zoals glas, potten enzovoort."

De bedoeling is eigenlijk ook dat we de kinderen meenemen en dat we hen meteen van jongsaf aan in het juiste stramien krijgen, dat ze beseffen dat het water afvalvrij moet zijn. Want alles wat in de rivier drijft, komt uiteindelijk ook in de vissen terecht." 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!