"Kerekewere": elke dag verhuizen vier Gentenaars naar West-Vlaanderen

vrijdag 27 september 2019 - 08:14
Bart Segers
Gent, West-Vlaming, terugkeer, roots
Foto: Krant van West-Vlaanderen
Per dag verhuizen gemiddeld vier Gentenaars naar West-Vlaanderen. Het aantal inwoners dat van Gent naar onze provincie verhuist is daarmee verdubbeld in vergelijking met twintig jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Krant van West-Vlaanderen. Zijn het dan de studenten die eerst blijven plakken in Gent die terugkeren? Ja, want die willen enkele jaren later terugkeren naar hun roots.

"Ik denk dat het veel te maken heeft met het belang van levenscomfort", zegt Hans Dobbelaere van WES, het economisch studiebureau van onze provincie. "Ook de vlucht uit de steden. En ook het gevoel om deel uit te maken van de West-Vlaamse taalgemeenschap." 

"Dicht bij mijn familie en vrienden wonen"

Radio 2-reporter Florence Depauw uit Knokke-Heist bleef na haar studies plakken in Gent, maar ze verhuist binnenkort naar Brugge. "Mijn vriend en ik wilden een huis met een kleine tuin kopen, dichtbij het station en de autosnelweg. In Gent is dat onbegonnen werk. Daar een huis kopen is onbetaalbaar voor mij." In tien jaar tijd betaal je in Gent de helft meer voor een huis. Maar in Gent zijn ze hun West-Vlamingen nog niet allemaal kwijt. Er verhuizen nog altijd meer mensen van West-Vlaanderen naar Gent dan omgekeerd.

Voor West-Vlamingen die de kust kennen of deel uitmaken van de West-Vlaamse taalgemeenschap geeft het een goed gevoel om daar opnieuw de rust op te zoeken.

Hans Dobbelaere van economisch studiebureau WES

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!