
radio2 middag in west-vlaanderen
Vives Roeselare wil insecten op ons bord krijgen
do 28 nov. - 1:25

Insecten eten: voor veel mensen blijft het iets voor de toekomst. En toch komt het een stapje dichterbij dankzij een Europees project dat in de hogeschool VIVES in Roeselare voorgesteld wordt. Het project onderzocht onder meer hoe je efficiënter krekels, wormen of vliegen kan kweken. Want om ze te verwerken tot voedsel moeten er heel veel gekweekt worden. Daar zijn ondertussen automatiseringstechnieken voor ontwikkeld. Daarnaast bekeek het project hoe insecten beter gepromoot kunnen worden als onderdeel van het menu. "We stellen vast dat mensen sneller insecten zullen eten als ze zo verwerkt zijn dat je ze niet meer herkent", vertelt Sharon Schillewaert van Vives Roeselare. "Verwerkt tot hamburger bijvoorbeeld zullen mensen al eens sneller proeven."
(Lees verder onder de foto)
We hebben er onder meer pannenkoeken van gemaakt, pesto en worstenbroodjes en die gingen vlot binnen.

Europese doorbraak?
Na de voorstelling van het project werden er uiteraard ook insecten geserveerd. Op het menu: een eitje gevuld met mousse van asperges en meelworm en een herftrisotto met sprinkhaan. De bezoekers trokken er hun neus niet voor op. "Ik moet toegeven dat ik wel al wat gewoon ben", zegt één van hen. "Ik ben al langer gefascineerd door de mogelijkheden die insecten bieden als voeding voor de mens. Ik probeerde al krekels, mieren en meelwormen. In heel wat culturen, in Afrika, Azië of Latijns-Amerika, is het de gewoonste zaak om insecten te eten. Maar hier zit het niet in onze cultuur. Dus of het ooit zal doorbreken in Europa blijft voor mij een grote vraag."