West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "batje"

donderdag 25 april 2019 - 08:11
Over vier jaar verhuizen de reddingshelikopters van de luchtmachtbasis in Koksijde naar Oostende. Dat zat deze week in ons nieuws en dat is ook Bruggeling Chris Dusauchoit niet ontgaan. Hij ziet in de verhuis vooral dat iedereen "batjes" heeft gedaan.

Ik zag op de televisie zowel de Oostendse als de Koksijdse burgemeester glunderen, samen met de commandant van de luchtmacht, iedereen was wreed content, want zo was de gedeelde redenering: het is veel goedkoper om die helikopters naar Oostende te verhuizen, want we kunnen daar de kosten delen.

We doen dus allemaal een koopje met die verhuis, maar een koopje bestaat niet in West-Vlaanderen want hier bij ons doen wij een "batje". Een "batje" kun je niet alleen gebruiken voor een product met korting, maar ook voor iets waar je gewoon weinig voor hebt betaald. "Os de menschen mien vragen oe da kik me vrouwe èn leren kenn, kom ze zere tussen en zeg z’ ossan: k’ en hem gevoenden bie de batjes."

De "batjes" van Roeselare

"Batje" kun je dus ook in het meervoud gebruiken, voor wat ze in heel Vlaanderen de solden noemen. In Roeselare zijn de "Batjes" een begrip, ze schrijven "Batjes" daar met een hoofdletter en ze gooien daar ook een braderie tegenaan, worstenkramen en concerten en een enorm gratis vat "Rodenbach".

Maar om terug te komen op dat "batje" dat ze daar doen in Koksijde en Oostende, het zal ook nodig zijn. De Zweden die gebruiken hun gelijknamige helikopters al niet meer voor transporten, want het kost hen - val niet achterover- bijna 20.000 euro per uur om dat ding in de lucht te houden, en je weet wat ze in West-Vlaanderen dan zeggen tegen zo’n helikopter? "Een diere veugel!"

Het West-Vlaamse "batje"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!