West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "letter"

vrijdag 13 maart 2020 - 10:06
Ook in coronatijden is Chris Dusauchoit er niet vies van om wat West-Vlaams boven te toveren. Hij hoorde op Radio 2 West-Vlaanderen het West-Vlaamse woord "letter" en ging er meteen mee aan de slag!

"De soepe smak mo flauw, d’r is te letter zoet in." "Letter" is een bijvoeglijk naamwoord en een bijwoord en het betekent weinig. Het lijkt erg hard op het Engelse "little" en op iets wat overal in Vlaanderen en Nederland nog vaak wordt gebruikt, namelijk "luttel". "Luttel, little, lettel", het is allemaal van hetzelfde laken een pak, we hebben gewoon achteraan een ander lettertje gebruikt namelijk de r in plaats van de l. Je hoort letter enkel nog in West-Vlaanderen, maar het zat vroeger ook in Oost-Vlaanderen, daar heb je de gemeente Letterhoutem, deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem, in de Denderstreek en daar betekent letter gewoon klein, Letterhoutem is eigenlijk Klein Houtem. De bibliotheek van Poperinge heet De Letterbeek, maar het zou wel eens kunnen dat dat niets te maken heeft met een klein beekje, eerder met de functie van zo’n bibliotheek.

Uitdrukkingen

Er bestaat ook zoiets als "letterlange", dat ligt zichzelf uit: kortstondig. "Dat ‘eet nie letterlange gedeurd of ‘m ààn u regerienge." Je mag ook het woord "letje" gebruiken in de zin van een beetje, zoals in "wacht u kir u letje, ge zie wére vee te zère." Er zijn ook een paar mooie uitdrukkingen met "letter", zoals "letter of gin": "ik kwamen gisteren thuus en mien vrouwe a letter of gin goeste voe tegen me te klappn." Van iemand die op de rand van de armoede leeft zeggen ze wel eens: "z’eet te letter voe te leevn, te vele voe doad te goan."

Het West-Vlaamse "letter"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!