West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "pupegaele"

donderdag 20 juni 2019 - 08:32
Als we aan West-Vlamingen hun West-Vlaamse variant op een woord vragen, dan zijn ze niet te stoppen. Dat heeft ook Bruggeling Chris Dusauchoit gemerkt op de Facebookpagina van Radio 2 West-Vlaanderen toen we vroegen naar het woord "kruiwagen". Chris zocht het uit.

Op de Facebookpagina van Radio 2 West-Vlaanderen en in de reacties ging het ook over "totekespap" en "stampekadul" en "kerremelkstampers met papsauwse". We kunnen echt nog jaren verder met het uitleggen van West-Vlaamse woorden. Het ging ook over de varianten op het woord kruiwagen. Ik tel er drie: de "kortwagen", de "bakwagen" en de "pupegaele".

Kruien betekent zware objecten verplaatsen en dat doe je dus met een kruiwagen. Wij hebben dat helemaal verbasterd, van die kruiwagen maakten we eerst een "kroowagen" en dan is die letter r versprongen naar achter en werd het "koorwagen", dat werd "korwagen", "kortwagen", "kordewagen", "kurdewagen", al wat je maar wil.

"Pupegaele"

Die bakwagen legt zichzelf ook uit, denk aan een bakfiets, het is de vorm waarin je de last draagt. Een bakfiets of een driewieler is trouwens een "triporteur" in het West-Vlaams. Maar die "pupegaele" dat is iets anders. Nu hoor je dat enkel nog in de Westhoek, maar in de Middeleeuwen hoorde je het woord "pijpegael" overal in Vlaanderen en ze kenden dat zelfs tot in het hertogdom Brabant! Die pijp, dat is een vork of een steel om dat ding mee te duwen en "galan" dat zou Oud-Engels zijn voor aarde vervoeren.

Het West-Vlaamse "pupegaele"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!