Recept van ons moeder: Greta Vermeire met mispelpuree
di 24 sep. - 9:15

Bereidingen met mispel kom je niet elke dag tegen. Een fruitsoort uit het verleden, schrijft Greta Vermeire.
Bij haar thuis, in de streek van Sint-Niklaas, werden ze elke herfst geplukt, in potten gestapeld om na te rijpen en dan verwerkt in onder meer mispelpuree. En die puree werd op zijn beurt verwerkt in een pannenkoekentaart...
Pannenkoekendeeg:
- 500gr zelfrijzende bloem
- 50cl melk
- 50clspuitwater
- 2 eieren
- 150gr maisolie
- 2 pakjes vanillesuiker
Mispelpuree:
- 500 gram rijp vruchtvlees van mispels
- 12 à 15 speculaaskoekjes
- 3 jonagolden
- Scheutje honing
- Klontje boter
- Kiwi, aalbessen
- Poedersuiker
Bereiding:
Pannenkoeken:
- Klop voor de bereiding van de pannenkoeken de eiwitten tot sneeuw met een snuifje suiker.
- Meng de bloem met de vanillesuiker,meng de melk met kleine hoeveelheden onder de bloem,daarna de eidooiers,spuitwater en de olie.
- Klop alles tot een glad deeg en voeg er als laatste de opgeklopte eiwitten aan toe.
Mispelpuree:
- Pureer het vruchtvlees van de mispels en brokkel de speculaaskoekjes.
- Schil de appels en snij ze in kleine blokjes,stoof ze aan in een klontje boter, voeg een scheutje honing toe en laat lichtjes karameliseren. Laat ze daarna afkoelen.
- Meng de mispelpuree met de appelblokjes en de speculaas.
- Bak een pannenkoek en laat even afkoelen, leg daarna op een serveerschotel en besmeer met de mispelpuree, terug een pannenkoek,mispelpuree enz. tot alle puree en pannenkoeken verwerkt zijn.
- Leg als eindafwerking op de bovenste pannenkoek enkele schijfjes kiwi en de aalbessen, bestrooi met poedersuiker net voor het opdienen.