
de inspecteur
SchenkING of GEschenk?
di 22 dec. - 9:43
Wat is nu precies het verschil tussen een schenkING en een GEschenk? Wij zetten alles op een rijtje...

Het verschil tussen een schenking en een geschenk zit hem in de bedoeling die je hebt.
Een ‘envelopje’ dat als cadeau bedoeld is voor een verjaardag of een nieuwjaar is geen schenking. Het is een cadeau voor een bepaalde gelegenheid. Een gelegenheid die ook geregeld terugkeert, bijvoorbeeld nieuwjaar, een verjaardag,… Het is een GE-schenk en dus geen schenkin-ING.
Het is om het even hoeveel geld je erin stopt, de fiscus zal dat niet als een schenking aanzien. Tenzij het opvallend is en niet in verhouding tot je volledige vermogen.
Stel dat je een volledig vermogen hebt van 10.000 euro en je geeft elke maand iemand een envelopje cadeau met 1000 euro, dan is dat niet in verhouding. De fiscus gaat er in zo’n geval van uit dat je de bedoeling hebt om je vermogen uit te delen en dan spreken we over een schenkING.
Schenking
- Een schenking doe je als je je vermogen wil verdelen.
- Je betaalt er schenkingsrechten (schenkbelasting) op.
- 3% voor de ontvanger als die een nauwe verwant is: echtgenoot, samenwonende partner, kind in rechte lijn, ouders, grootouders. 7% als de ontvanger iemand anders is.
- Je kan aandelen schenken, een appartement, een huis, … dingen die niet meteen tastbaar zijn.
- Een schenking gebeurt officieel met een akte bij de notaris
Handgift en bankgift zijn uitzonderingen
Je kan ook dingen schenken die wél tastbaar zijn, bijvoorbeeld cash geld (dat dus niet bedoeld is als cadeautje voor een bepaalde gelegenheid). Je auto, een kunstwerk, een kristallen vaas, een antieke kast, je mooiste servies van Limoges, … kan je allemaal schenken.
Dat is in notaristermen een handgift. Je kan het letterlijk met de hand geven. Bij een auto overhandig je bijvoorbeeld de sleutels.
Je moet er niet voor naar de notaris, want er is geen akte nodig. Je moet er ook geen schenkingsrechten op betalen.
Om geen ruzie te krijgen in de familie na je dood doe je er goed aan om een documentje op te maken waarin staat wat je precies geeft aan wie. Dat stuur je best aangetekend naar de persoon die het krijgt. Als die de brief heeft ontvangen stuurt hij/zij aangetekend ook een document waarin staat ‘ik heb dit van die persoon gekregen’. Zet er telkens de datum bij en zorg dat het ondertekend is.
Je mag om het even hoeveel cash geld geven als handgift, maar in de praktijk gebeurt dat niet vaak. Voor grote bedragen doe je beter een bankgift. (of onrechtreekse schenking)
Een bankgift is een overschrijving van geld. Je vult daarbij geen mededeling in. Dat kan om het even welk bedrag zijn.
Dat doe je bij de bank.
Na de overschrijving wordt een documentje getekend waarin staat dat ‘die persoon aan jou dat bedrag geeft’. En jij – de ‘begiftigde’of ‘ontvanger’- ondertekent op jouw beurt een papier waarin staat ‘ik heb dit bedrag van jou gekregen.’ Ook best aangetekend naar elkaar sturen.
