Smaaktest: chocolade-zeevruchten
ma 13 mei - 6:30

Bij chocolade zeevruchten denk je wellicht spontaan aan de witte dozen van Guylian. Dat merk was in de jaren 50 de pionier: zij brachten de eerste zeevruchten in chocolade mét praliné-vulling op de markt.
De naam Guylian komt van het verliefde koppel dat de zeevruchten als het ware uitvond : Guy en Liliane . Guy maakte het recept van de artisanale hazelnootpralinévulling; Lilliane ontwierp de prachtig gemarmerde schelpvormen.
De geoefende snoeper heeft waarschijnlijk al gemerkt dat de staarten van de zeepaardjes van Guylian naar de verkeerde kant draaien. Op hun website zegt het bedrijf dat dat uniek is, maar eigenlijk is het ook zo bij de zeevruchten van Colruyt en Lidl. Bij Delhaize en Carrefour houden ze zich dan weer aan de vorm van een echt zeepaardje.

Dit zijn de 5 genomineerde merken van deze test :
- Lidl: J.D.Gross Deluxe : 8,76 euro/kg
- Davinia Zeevruchten (Colruyt) :9,98 euro//kg
- Carrefour Zeevruchten : 3,59/250 gr: 14,36 euro/kg
- Delhaize zeevruchten : 1,86 euro/pakje: 14,88 euro/kg
- Guylian : 20,20 euro/kg
Professor voedingstechnologie André Huyghebaert bekeek de voedingswaarden en kwam tot volgende conclusies :
- Er zit overal 30 procent vet in en 50 procent suiker
- Het percentage aan hazelnoten is overal verschillend. Dat gaat van 12 procent hazelnoten tot 65 procent praliné (Guylian). Je kan dat lezen op de ingredientenlijsten. En dat verklaart waarschijnlijk ook het prijsverschil.
- Dit kunnen we geen voedingsmiddel noemen, is wel zeker en vast een genotsmiddel
De top 5 volgens ons smaakpanel :
- Guylian
- Carrefour
- Lidl
- Davinia (Colruyt)
- Delhaize