Smaaktest: chocolademelk
ma 25 mrt. - 7:30


Chocolademelk: geschiedenis
De geschiedenis van deze drank gaat terug naar de tijd van de ontdekkingsreizigers! De Spaanse veroveraar Hernán Cortes kreeg van de lokale bevolking in Mexico goud, geschenken én cacaobonen cadeau.
Die Azteken brouwden daar toen al een drankje van, gekruid met chilipepers. Dat was de xocotlatl, de voorloper van onze chocolademelk dus.
Zo'n 500 jaar geleden schrapten enkele Spaanse monniken die chilipeper, en vervingen hem door honing, kaneel en vanille. En toen we in de 19de eeuw doorhadden hoe we vaste chocolade moesten maken, was de chocolademelk zoals we ze nu kennen geboren!
38 luisteraars en BV’s proefden 5 verschillende soorten chocolademelk :
- Aldi Milsa – 0.75 euro / liter
- Carrefour chocolademelk – 0,95 euro / liter
- Delhaize – 0,99 euro / liter
- Chocovit – 1,42 euro / liter
- Cécémel – 1,55 euro / liter
Het rapport van professor emeritus André Huyghebaert van de vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit aan de Ugent:
Chocovit is duidelijk lichter van kleur en vloeibaarder én bevat ook minder vet.
Chocovit wordt nog op de ‘oude’ manier gemaakt in glazen flessen.
De samenstelling van Milsa en Cécémel zijn heel gelijkaardig.
Alle chocolademelken bevatten rond de 12 procent suiker. Maar dat is 4 procent suiker uit de lactose van de melk en 7 procent toegevoegde suiker.
En de winnaar is…
- Chocovit
- Carrefour
- Aldi + Cécémel
- Delhaize