
de inspecteur
Smaaktest: gesuikerde natuuryoghurt
vr 7 okt. - 11:15

Yoghurt is duizenden jaren oud. Maar je vindt hem pas in de winkel sinds 1919. In Barcelona verkocht een zekere Isaac Carasso dat jaar de eerste merkyoghurt. Zijn zoon Daniel nam later het bedrijf over, en noemde het naar het koosnaampje dat z’n vader hem altijd gaf: ‘Danone’.
Smaaktest
Daarmee ken je meteen het bekendste merk uit de smaaktest. Maar De Inspecteur kocht ook nog 4 andere merken witte, gesuikerde yoghurt voor een blinde proeverij. Zijn 100 testers stemden deze top 5 bij elkaar:
- Milsani (Aldi) – 0,99 euro/kg
- Milbona (Lidl) – 0,99 euro/kg
- Everyday (Colruyt) – 0,99 euro/kg
- Danone – 2,24 euro/kg
- Pur Natur – 4,16 euro/kg
Het panel haalt z’n gesuikerde yoghurt dus voortaan bij Aldi. Of bij Lidl, als zeer verdienstelijke tweede. Maar wie had verwacht dat de A-merken achteraan zouden eindigen?
Weinig verschil
Dr. Annick Verween merkte aan de ingrediëntenlijsten nochtans dat natuuryoghurt eigenlijk altijd op hetzelfde neerkomt: melk, suiker en bacteriën.
Het recept van Aldi verschilt echt niet veel van dat van Danone. Tussen Aldi en Lidl is het verschil zelfs miniem. Ze komen allebei uit Frankrijk maar niet uit dezelfde fabriek. Danone en Pur Natur zijn allebei gemaakt in ons land.
Pur Natur is wel een buitenbeentje: “Het is de enige volle yoghurt uit de test. Vreemd dat het panel dan niet kiest voor die romigere yoghurt. Pur Natur is ook de enige bio-yoghurt, en de enige met rietsuiker. Da’s trouwens niet gezonder dan geraffineerde suiker, het telt even goed mee voor je dagelijks aanbevolen inname.”
Sugar sugar
Bij Pur Natur valt het suikergehalte wel het best mee: 2,3 klontjes per potje van 125 gram. Bij de rest is het sowieso meer. Bij Everyday zelfs 3,2 klontjes per potje.
Annick Verween: “Een goeie raad: koop ongesuikerde yoghurt en zoet hem zelf. Je zal uit jezelf waarschijnlijk nooit zo veel suiker gebruiken. Wat wel positief is: het panel liet zich niet vangen door de meest gesuikerde, want het suikergehalte van Aldi zit ergens tussenin.”
Danone voegt als enige vitamine D toe, belangrijk voor onder andere jonge kinderen. Die vitamine zit vooral in vette vis, maar in een potje yoghurt krijg je ze misschien makkelijker verkocht aan je kinderen.
Eén pot ‘nat’
Je hebt het vast ook al meegemaakt: je trekt een potje yoghurt open en er staat een laagje water op. De 'wei' of het 'serum'. Verween: “Je mag er dan van uitgaan dat je ‘standyoghurt’ vast hebt. Daar worden de melkzuurbacteriën bij de melk gevoegd en meteen verpakt. De fermentatie gebeurt dus in de verpakking en er blijft wat water bij zitten.”
Als dat water ontbreekt dan gaat het wellicht om roeryoghurt: “Die wordt gemaakt in tanks en verpakt als hij klaar is. Dus daar komt achteraf geen water meer vrij.”
Een goeie raad: giet dat water in het potje niet weg maar roer het door de yoghurt. Het serum bevat namelijk de meest waardevolle eiwitten.