Smaaktest: kroketten
do 20 dec. - 7:25

De feestdagen komen eraan en één ding mag niet ontbreken op de feesttafels in Vlaanderen: de kroket. Daarom organiseerde Inspecteur Decaluwé de grote aardappelkrokettensmaaktest.

Dit zijn de 5 genomineerden :
• Aldi All Seasons 0,69 / kg
• Iglo 2,26 / kg
• McCain 2,55 / kg
• O’Cool 2,99 / kg
• Lutosa 2,99 / kg
Een smaakpanel van 20 luisteraars kwam samen in frituur Emilys in Gent.
Zij proefden alle kroketten zorgvuldig en kwamen tot deze top 3 :
1. Lutosa
2. McCain
3. O’Cool
Kristof Wallays van Agristo, een bedrijf gespecialiseerd in het vervaardigen van diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten, vertelde meer over de aardappelkroket.
Over gerolde en gehakte kroketten
Een gehakte kroket maak je door een rolletje aardappelpuree af te hakken met een hakmes. Zo krijg je cilindervormige kroketten met rechte hoeken.
Een gerolde kroket vertrekt van een bolletje puree, waar dan door samendrukking een kroket van wordt gemaakt.
De kruidenmix
De kruidenmix bepaalt voor het grootste deel de smaak van een kroket. Kruiden die vaak gebruikt worden zijn zout, peper en nootmuskaat. De kruidenmix van een kroket is een goed bewaard bedrijfsgeheim.
Vetgehalte
Hoe groter een kroket, hoe minder vet er procentueel aanhangt.
Dus kleine kroketten zijn vetter. En vet wordt meestal als lekkerder ervaren.
Ook het paneermeel is van belang. Hoe meer paneermeel, hoe ruwer en hoe meer oppervlakte waar frituurolie aan kan blijven plakken.
Wees voorzichtig!
Als je niet de volledige zak kroketten bakt, zet je die zak best snel terug in de diepvries.
Doe je dat niet, dan zal dat de krokantheid van de kroketten aantasten. En er zal ook veel ijsvorming zijn in je zak. Bij het volgende gebruik bestaat dan het gevaar dat dat ijs voor opspattende olie zorgt, en dat kan gevaarlijk zijn.
Organiseer zelf een smaaktest
Zin om zelf thuis zo’n smaaktest te organiseren?
Hieronder kan je de handleiding downloaden.