Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Smaaktest: scampi fritti

vr 23 dec. - 9:04

Mmm… Scampi! Op zich al lekker, maar met een krokant korstje zijn ze pas écht populair. Maar waar vind je de lekkerste?
scampi fritti

Het smaakpanel was zelden zo enthousiast over een smaaktest als deze keer. Toegegeven: wie slaat nu ook een gefrituurde scampi af? Maar ze proefden wel grote verschillen tussen de 5 merken uit de smaaktest.

De score

De 100 proevers van de Inspecteur testten 4 huismerken en één A-merk. Samen kwamen ze uit op deze top 5:

  1. Iglo – 27,25 €/kg
  2. Horeca Select 'Torpedo Shrimp Snack' (Makro) – 14,19 €/kg
  3. Delhaize – 23,87 €/kg
  4. Aldi Excellence – 14,95 €/kg
  5. Boni (Colruyt) – 14,85 €/kg

Opvallend: het allerduurste merk eindigt op plaats 1, het allergoedkoopste net erna op plaats 2.

Terechte winnaar

Iglo is de duurste, maar op gezondheidsvlak ook wel de beste volgens Dr. Annick Verween: “Hun scampi bevatten de minste (ongezonde) verzadigde vetten. En ook de minste suiker: 1 gram per 100 gram product. Terwijl Delhaize zo maar even 11 gram toevoegt per 100 gram – dat zijn quasi 2 klontjes.”

Horeca Select bevat dan weer de meeste calorieën, vetten en zout. Verween: "Als ik er één van de 5 zou moeten kiezen op basis van de nutritionele samenstelling, dan zou het ook bij mij Iglo zijn."

Buitenbeen Boni

Boni van Colruyt bengelt moedeloos achteraan de top 5. “Dat ligt waarschijnlijk aan het jasje”, weet Verween. “Boni gebruikt namelijk een deeglaagje, terwijl de anderen hun scampi een krokante korst geven".

Maar daardoor bevatten de scampi van Boni wel veel minder calorieën. Verween: Boni is goed voor 160 Kcal per 100 gram. Bij de anderen is dat tussen de 230 en de 290. Anderzijds zag ik wel opvallend veel E-nummers op de verpakking – een stuk of 8 in totaal.”

Veel fritti, weinig scampi

Het scampigehalte valt serieus tegen, vindt Dr. Verween.“De hapjes van Iglo bevatten maar 52% scampi, en dat is dan nog het hoogste percentage van allemaal. Bij Horeca Select is het bijvoorbeeld maar 40%. De rest is paneermeel, bloem, verdikkingsmiddel, rijsmiddel, antiklontermiddel…"

Alle producenten gebruiken wel dezelfde soort scampi: de Litopenaeus of Peneaus Vannamei. Die soort wordt ook wel eens ‘het varken van de zee’ genoemd omdat de dieren alleseters zijn.

De herkomst is telkens een aquacultuurbedrijf in Vietnam. Delhaize vermeldt ‘geproduceerd en verpakt in Vietnam’. Bij Aldi gaan ze eerst nog eens langs Italië, bij Boni langs Spanje, en Iglo en Horeca Select laten ze bewerken en verpakken in Duitsland. verween: "Voor je ecologische voetafdruk moet je dus geen scampi fritti eten."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet