
de inspecteur
Souvenirs uit China
do 6 aug. - 6:10

Dit is Jun Liu, docent Chinees aan de Arteveldehogeschool. Hij woont in Oudenaarde maar is van Shanghai afkomstig en gaat geregeld nog naar China terug. Deze dingen vind je dan al eens in zijn koffer voor vrienden en familie:
- Draken
De Chinese draak is hét symbool van China, ze weerspiegelt keizerlijke macht, de Chinezen zijn er heel fier op. Maar! Je vindt geen Chinese draken in de vorm van knuffeldieren. Wel pandabeertjes, die komen ook van China. - Kleding
Jun durft wel eens zijn kleren laten maken bij een plaatselijke kleermaker in Shanghai of Peking. Dat kan in 1 dag op maat gemaakt met degelijke mooie stoffen en goeie afwerking! En het kost niet veel. Voor een pak in de stijl van Armani betaalde hij zelf 150 euro. Een nog authentieker en origineler souvenir kan je niet hebben. Dames kunnen een kleedje in Chinese zijde met mooie bloemenprint bestellen.
Als Chinees is Jun Liu niet trots op de namaakreputatie van China. Toeristen kopen wel eens namaak merkkleding op de markten die daarvoor bekend staan, maar hij is geen voorstander. De douane controleert trouwens op namaak, je kan een boete krijgen als je betrapt wordt met een reeks valse Louis Vuittons in je valies. Al is de namaak soms moeilijk te herkennen want je hebt er gradaties in. Categorie A is perfecte namaak! - Chop sticks
Chinese antieke eetstokjes, of Chinese thee, of een theepot in klei, zijn de klassiekers die hij zelf meebrengt van China naar België . Thee uit een pot in klei smaakt beter dan uit porselein of ander materiaal.
Afdingen is de boodschap
Chinezen zien Europeanen als rijke toeristen en ze verhogen hun prijzen dan ook drastisch. Je moet dus niet bang zijn om even drastisch af te bieden! Vraag gerust 50 of 60% korting. De zogezegd antieke drinkbeker die Juns schoonvader kocht werd eerst voor 500 euro aangeboden, en hij dong af tot 25 euro. En het had zelfs nóg minder mogen zijn vond Jun.