1 jaar coronacrisis: wat zijn de gevolgen voor jouw gemeente?

maandag 1 maart 2021 - 06:00
Foto door Anna Shvets via Pexels
Hoe groot is de impact van één jaar corona op jouw gemeente? Hoeveel besmettingen en overlijdens zijn er in jouw woonplaats? En wat is volgens jouw burgemeester de impact op armoede, eenzaamheid of investeringen? Radio 2 hield een grote bevraging bij alle Vlaamse en Brusselse burgemeesters. Op onze handige kaart vind je de eerste resultaten terug.

Welke concrete impact heeft een vol jaar coronacrisis op jouw gemeente gehad? Om daar zicht op te krijgen, hield Radio 2 samen met het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent een grote bevraging bij alle Vlaamse en Brusselse burgemeesters. Waarom burgemeesters? Omdat zij de onmisbare schakel tussen inwoners en de Vlaamse en federale overheid vormen. Zij voeren de maatregelen uit en volgen ze ook op. Zij krijgen ook de klachten van bezorgde mensen te horen. 

De officiële cijfers

Meer dan 90 procent van de burgemeesters nam deel. Een team onder leiding van professor Herwig Reynaert verwerkte de vragen en antwoorden van Radio 2 in wetenschappelijke data. Maar we geven je ook de cijfers: hoeveel mensen raakten er in jouw gemeente besmet sinds de start van de crisis? Hoeveel sterven er op een gemiddeld jaar? Hoeveel waren er dat in 2020? En is dat meer of minder dan anders? Die cijfers komen dan weer van Statbel, het Belgische statistiekbureau, en Sciensano. 

Let wel: het percentage oversterfte wil niet zeggen dat het allemaal coronadoden zijn. Het wil gewoon zeggen dat er meer of minder mensen zijn gestorven dan in een gemiddeld jaar voor corona.

Klik op jouw gemeente of zoek via het invulveld

Voorbij de cijfers: eenzaamheid, armoede, maar ook steunmaatregelen

Daarnaast kijken we vooral voorbij de cijfers en geven we je een beeld van de impact van die crisis op jouw gemeente. Denkt jouw burgemeester dat pakweg eenzaamheid of armoede zijn toegenomen? Ja, zo blijkt, massaal. Ook de financiën krijgen een klap. Acht op tien gemeenten vrezen financiële verliezen en één op vier stelt investeringen uit. Straffe cijfers. Maar er is ook bijzonder veel steun voor de middenstand en verenigingen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!