13 wandelroutes, 8 fietsroutes en een Lekdreef: waarom jij naar Averbode moet

woensdag 28 april 2021 - 18:45
Vildaphoto (Jeroen Mentens) & natuurpunt.be
Prins Simon de Merode is de buurman van de paters Norbertijnen in Averbode. Zijn kasteel ligt vlakbij. Ook de gronden in de omgeving waar bezoekers nu kunnen wandelen en fietsen waren ooit van zijn oom. Hij en Kathleen Helsen, de voorzitter van vzw Merode, vertellen waarom je dringend een bezoekje aan de streek moet brengen.

De oom van Prins de Merode heeft heel wat gronden verkocht aan de Vlaamse Overheid. Op die manier werd een mooi domein openbaar gesteld, waar we nu kunnen wandelen en fietsen: “We zijn niet meer in de middeleeuwen en het was gewoon te veel grond. De beste instantie om de gronden te beheren en openbaar te stellen voor het publiek is de overheid.”

Het landschapspark de Merode

“De grond is verkocht aan Vlaanderen”, legt Kathleen Helsen uit. “ Op het moment dat wij vernamen dat de familie de Merode de intentie had om de gronden te verkopen, vond iedereen het ontzettend belangrijk dat het één geheel bleef. Verschillende overheden hebben de krachten gebundeld om toen nog minister-president Kris Peeters te overtuigen deze gronden te kopen. En dat is gelukt!” Op dit moment hebben we meer dan ooit nood aan groen: “Als je hier loopt, zie je hoe veel mensen vandaag in de bossen van de Merode rondlopen. Ik ben in dit gebied zelf geboren en getogen en besef maar al te goed hoe waardevol dit gebied is.”

Je kan hier eindeloos genieten van wandelen en fietsen. En daarna moet je naar de Lekdreef komen voor een lekker ijsje. Ook de paters hebben hier een kraam met hun eigen ijs.

Karl Berteele, inwoner van Averbode

Je kan er genieten van 13 verschillende wandelroutes, 8 fietsroutes en een prachtig en gevarieerd landschap. Het domein heeft heel wat te bieden: de heide, de venne, de heuvels, de uitgestrekte velden, de bossen, ... Maar ook de rijkdom van wat de Norbertijnen gerealiseerd hebben in dit gebied. Ook dat kan je bewonderen. Zij hebben gezorgd voor de pastorijen, de abdijen, de kerken, de dreven en zo veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!