Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Een SOA kan ook als je 50 plus bent

di 26 mrt. - 2:01

De voorbije 20 jaar zijn er steeds meer mensen met een seksueel overdraagbare aandoening of SOA. Ook bij 50 plussers en daar zijn redenen voor.
© Pixabay

Wie seksueel actief is, kan een SOA krijgen, ook 50 plussers.  Iemand die wisselende contacten heeft, bijvoorbeeld na een scheiding of om andere redenen, maakt daarbij meer kans om besmet te geraken. Huisartsen moeten daarom veel meer met hun patiënten spreken over bijvoorbeeld chlamydia, syfilis en gonorroe. Dat staat in een advies van het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE).

Betere tests

Elk jaar zijn er meer gevallen van die drie ziektes.  Het kenniscentrum heeft nu een advies voor de huisartsen met tips om het gesprek aan te gaan met hun patiënten. Tegelijk heeft het ook nieuwe richtlijnen voor de tests en voor de behandeling.

Niet alleen in België

Sedert de eeuwwisseling neemt wereldwijd het aantal  seksueel overdraagbare infecties (of SOI’s) toe. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn daarbij de drie sterkste stijgers. Chlamydia wordt het vaakst vastgesteld bij jonge vrouwen, en is goed voor de helft van de nieuwe gevallen.  Gonorroe, beter bekend als ‘druiper’, en syfilis komen meestal voor bij mannen die seks hebben met mannen.

Partner(s) inlichten

De aandoeningen geven lange tijd geen klachten, en worden daarom vaak laat of zelfs niet opgemerkt. Daardoor worden de besmette personen niet behandeld en dragen ze de infectie nietsvermoedend over op hun seksuele partner(s). De aandoeningen kunnen ernstige complicaties, onvruchtbaarheid of miskramen veroorzaken. Ze kunnen worden behandeld met antibiotica, maar door de toenemende antibioticaresistentie, wordt het steeds moeilijker om ze onder controle te houden.

Het federaal kenniscentrum roept nu huisartsen op om meer aandacht te hebben voor de drie infecties. Ze kunnen bijvoorbeeld een test aanbieden tijdens een gesprek over anticonceptie of een gesprek met 50 plussers anders aanpakken. De bedoeling is om de infecties sneller op te sporen. Daarna moeten de patiënten met een infectie een gepaste behandeling krijgen én moet(en) hun (vroegere) partner(s) worden ingelicht.  Dat laatste kan trouwens anoniem via deze website.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet