Spits
Fietsenwinkels waarschuwen: "Als je een ongeval hebt met een opgedreven e-bike, draai je zelf op voor alle kosten"
ma 9 nov. - 4:56

“Dat is inderdaad ongelofelijk snel. Deze fiets is wel wettelijk in orde, dat is ook bevestigd door de politie. Het is een e-ROCKIT fiets uit Duitsland. Een fiets die gebouwd is op technische gegevens van een motor, maar mét pedalen. De aansturing van de fiets doe je met de kracht van de benen. Je krijgt zo een fietsgevoel op een motto. In Duitsland is deze wettelijk in orde en wordt hij ingeschreven onder ‘motorfiets’. In België is dat nog niet mogelijk.”
“De fiets die ze gezien hebben, had wel een Duitse nummerplaat. Hij kan dus geen boete krijgen. Voor de wetgeving in België is dit in orde, maar dit type fiets kan je nog niet in orde maken in België. De wetgeving hinkt hier nog wat achter. Dat is wel een groot probleem. Op gebied van e-mobiliteit zijn we er nog niet. Op zo’n fiets kan je in België dus nog geen nummerplaat krijgen."
Als je een ongeval hebt met een opgedreven fiets, draai je zelf op voor alle kosten.
Opdrijfkitjes
“Als je op het internet gaat zoeken, kom je al snel op ‘AliExpress’ of ‘Amazon’ in China of Amerika. Daar koop je dan een motorsetje en begin je thuis te knutselen. Dat zorgt voor heel veel problemen. Zo kan je snelheden halen van 70 tot 80 kilometer per uur. Dat is uiteraard niet meer veilig.”
"Ondertussen zijn er elektrische fietsen van 25 kilometer per uur, de pedelec, en elektrische fietsen van 45 kilometer per uur, de S-pedelec. Deze kan je tegenwoordig ook opdrijven. Je kan ze dan wel tot maximum 60 kilometer per uur opdrijven. Maar, hou er rekening mee dat je met niets meer in orde bent. Als je een zwaar ongeval hebt en de verzekering komt erop uit, moet je zelf voor alles opdraaien.”
Er zijn nog geen toestellen die overdreven snelheden van fietsers kunnen controleren.
Opgedreven fietsen
“De vraag om fietsen op te drijven, komt soms ook wel voor in mijn winkel. Op het internet zien mensen filmpjes. Hierdoor vragen ze al snel of wij dit kunnen bestellen en monteren. Uiteraard doen wij dit niet, want dan zijn we medeverantwoordelijk. Ik antwoord hierop dat ik het niet doe.”
“De betere motorsystemen en bedrijven proberen ze ook te traceren. Zo is het een kat- en muisspelletje. Als een opdrijfmotor op de fiets staat en de fiets komt binnen voor onderhoud, zou er een diagnose gesteld moeten worden. Vinden ze de motor? Dan zorgen ze ervoor dat de hele fiets niet meer werkt. De fabrikanten van de betere motorsystemen proberen dit zo tegen te gaan, maar het is niet makkelijk. Er wordt links of rechts wel gecontroleerd op overdreven snelheden van fietsers, maar het is heel moeilijk om controles uit te voeren. Er zijn nog geen toestellen die dit kunnen testen.”