Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Het mosselseizoen is gestart: “Lekkere mosselen zijn niet alleen te vinden in maanden met een 'r' in!"

wo 8 jul. - 4:08

Het mosselseizoen is officieel van start gegaan vandaag. Lieven Ketels, zaakvoerder van Restaurant Picardie op de dijk in Blankenberge, en Lodewijck De Backer, die zijn mosselen levert, vertellen hoe dat in zijn werk gaat.
© Pexels

“We hebben al het hele weekend de Zeeuwse bodemcultuurmosselen verkocht en in het voorjaar verkopen we Zeeuwse hangcultuurmosselen”, legt Lieven Ketels uit.

“De kwaliteit is zeer goed en de smaak is zeer lekker. De volheid kan nog iets beter, want het is het begin van het seizoen. Maar dat verbetert met het verloop van het seizoen. Je wacht dus eigenlijk beter nog een maand of twee, want dan zijn de mosselen écht vol! De eerste mosselen zijn nooit de beste. Dat is in alles zo. Met fruit en groenten is dat ook zo: de eerste aardbeien zijn ook niet altijd de beste”, gaat Lodewijck De Backer verder.

Prijs

“Nederland heeft zijn prijs opgeslagen door het coronavirus. Ze klagen want ze hebben drie maanden lang hun mosselen niet aan restaurants kunnen verkopen, dus ook zij hebben verlies geleden. Ze willen dat bij ons recupereren”, vertelt Lieven Ketels.

“De prijs hangt af van de mosselboer en mosselkweker. Zij moeten wachten met hun seizoen. Er is een schaarsheid aan grote mosselen, dat is al elk jaar het geval. Dat is de reden waarom de prijs blijft stijgen”, legt Lodewijck De Backer uit.

Er is een schaarsheid aan grote mosselen, dat is al elk jaar het geval. Dat is de reden waarom de prijs blijft stijgen

Een lekkere mossel

“Het is niet zo dat je enkel lekkere mosselen kan eten als er een R in de naam van de maand zit”, zegt Lieven Ketels. “Ik heb dat ook al vaker gehoord, maar half juli hebben we al hele mooi, volle mosselen. Het klopt dus niet!”

“De hangcultuurmossel wordt gekweekt aan koorden. Bodemcultuurmosselen worden gekweekt op de bodem van de zee. Dat is het grote verschil. De hangcultuurmossel is iets kleiner en heeft een iets brozere schelp. De smaak blijft uiteraard dezelfde smaak, de smaak van de zee. Bodemcultuurmosselen zijn populairder, want ze zijn iets goedkoper. Ze zijn goed voor 95% van de totale mosselconsumptie.”

Lodewijck De Backer pikt in en vertelt hoe het proeven in zijn werk gaat: “Aan het begin van het seizoen sturen alle mosselkwekers een staaltje op. Wij verdelen de stalen onder de goeie klanten en kijken welke mossel ze verkiezen. Die verkopen we dan!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet