Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Koken bij 35 graden: "Ga wat vaker naar de winkel"

di 23 jul. - 1:02

Bakken en braden, dat doen we dezer dagen, figuurlijk. Maar wat betekenen deze tropische temperaturen voor ons eten? Moeten we speciale voorzorgen nemen? Bepaalde producten vermijden? We gingen ons licht opsteken bij Liesbeth Vandevoorde van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Controleer je frigo

Het lijkt evident: je frigo staat op de hoogste stand, dus zal die wel goed koelen. Maar dat is niet altijd het geval. Liesbeth: "Leg een thermometer in de je koelkast. Als die onder de 7 graden blijft, zit je veilig."

Boodschappen

"Bepaalde producten vermijden hoeft niet, maar let wel op bij het aankopen. Ga iets vaker naar de winkel. Koop kleinere hoeveelheden. Neem een frigobox mee zodat je het eten ook tijdens het transport koel kan houden." 

"En eenmaal je de winkel uit bent, ga zo snel mogelijk naar huis en leg alles meteen in de koelkast. Ga dus niet nog eens langs bij de bakker, de krantenboer. Bedenk: een uurtje in deze temperaturen kan volstaan voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen."

In de koelkast

"Probeer zoveel mogelijk dingen in de koelkast te steken. "Rauwe producten, vlees en vis leg je best onderaan. Dat is de koudste zone. Steek zeker geen vlees of vis in de deur. Dat is de minst koele zone. Die kan je gebruiken voor bijvoorbeeld drankjes."
 

koelzones

koelzones

BBQ

Wij Belgen houden van BBQ, zeker bij zo'n weer. Dé tip van Liesbeth hier is eenvoudig: "Neem het vlees of de producten die je wil grillen pas op het laatste moment uit de koelkast. Hetzelfde met slaatjes en andere bijgerechtjes. Neem die pas uit de frigo als alles klaar is, als je gaat eten en het vlees of de vis gegrild zijn."

Vermijd kruiscontaminatie

Een duur woord om te zeggen: "Leg gegrild vlees niet in dezelfde schaal waarin het eerst is gemarineerd. De sappen van het rauwe vlees gaan zich dan vermengen met het gegrilde vlees en dat is niet echt gezond."

Restjes 

Heb je gedaan met eten? "Zet de overschotjes meteen in de frigo. Laat ze niet nog 2 uur op tafel staan. Zorg er ook voor dat alles goed uitgebakken is. Dan kan je van de kippenbout zeker nog een kippensalade maken."
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet