Lieve Blancquaert fotografeerde eerste knuffels na de lockdown: "Mijn gezicht heeft constant in een grote glimlach gestaan"

woensdag 10 juni 2020 - 17:44
Lieve Blancquaert
Op zondag 21 juni zendt Eén de documentaire 'Hou me dan eens vast' van Lieve Blancquaert uit.

Grote glimlach

"Ik heb mensen gefotografeerd die door de coronacrisis elkaar heel lang niet hebben vastgenomen en die heel veel van elkaar houden. Zij zijn dikwijls heel intieme vrienden of familieleden, die zich toch heel streng aan de regels hebben gehouden. Dat eerste moment van het terug zien en vastpakken heb ik vastgelegd." Als fotografe een fantastisch moment. "Mijn gezicht heeft constant in een grote glimlach gestaan. Ik voelde op het einde van de dag een soort groot geluk. Wat ik gezien heb, was oprecht. Hier was er een gigantisch verlangen naar die ene persoon en tijdens al die maanden was er ook een grote ongerustheid. Er waren oma's die hun pasgeboren kleinkind nog niet hadden vast genomen. Dat is voor die mensen een onrustige periode geweest. Er waren heel veel supermooie momenten."

Mijn gezicht heeft constant in een grote glimlach gestaan. Ik voelde op het einde van de dag een soort groot geluk.

Lieve Blancquaert

Historische momenten

Is dat dan niet vervelend dat er dan een camera aanwezig is tijdens die intieme momenten, vroeg David Van Ooteghem in Spits? "Ik deed altijd een voorgesprek met degene die zich ingeschreven had. Eens de mensen samen kwamen, kwam ik daar niet in tussen. Dat was hun moment en daar ging het mij ook om. Ik vond het telkens een historisch moment. Wij hebben nog niet meegemaakt dat we elkaar zolang niet mochten aanraken", besluit Lieve Blancquaert.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!